Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wady aussikow
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wybór psa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wolka

PostWysłany: Pią Mar 19, 2010 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lived z obdarowywaniem to u nas jest norma czasem nawet już jak usłyszy otwieranie drzwi to stoi z czymś w pysku ,a jak nie ma to szuka uporczywie czegokolwiek Very Happy
Ale to akurat jest słodkie :twistwed:

"Aby właściwie nacieszyć się psem, nie wystarczy po prostu nauczyć go być prawie człowiekiem. Chodzi o to, by otworzyć się na możliwość stania się po części psem" - Edward Hoagland

Ostatnio zmieniony przez wolka dnia Pią Mar 19, 2010 21:54, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Pią Mar 19, 2010 21:46    Temat postu:

Powrót do góry
Czekolada

PostWysłany: Pią Mar 19, 2010 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aleksandro - wiem niestety, że nie można psa karać za przyjście do siebie, i to był świadomy błąd wychowawczy, którego oczywiście bardzo żałuję, ale byłam tak wściekła i zestresowana, że same emocje mną targały Sad Nigdy więcej tego nie powtórzę. Na szczęście nie używam na co dzień wycia w celu przywołania do siebie psa...

nasza galeryjka
http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=1382&start=0
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Tośka

PostWysłany: Pią Mar 19, 2010 22:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lived napisał:
Poza tym mój aussik często się odmóżdża, goni poruszające się obiekty, kocha smrody wszelakie, jest niesamowicie uparty i niestrudzony w swoich dążeniach, nieaportujący i ogólnie słodziutki. Wink

Jakbym opisywała swoją sukę w wieku szczenięcym Cool
Na szczęście gonitwy i nieaportowanie mamy "wyleczone", a miłość do smrodów "zaleczoną" .
Rauni

PostWysłany: Pią Mar 19, 2010 22:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ptaszyna napisał:
Patrzę na śpiącą Adę i myślę że popełniłam jakiś błąd wychowawczy ale Bóg mi świadkiem że nie wiem gdzie i co teraz robić. Suka nie odstępuje mnie na krok, boli ją łapa i ma kłopot z chodzeniem a tu - ja do kuchni ona za mną, ja z powrotem ona za mną . Dystans między nami nie mniej niż 1 m . Siedzę na kanapie ona przy mnie śpi , ja po pilota do stołu ona z piskiem zeskakuje na podłogę i do stołu i z powrotem - sama nie wskoczy muszę pomóc . Poszła bym się napić ale mi psa szkoda to siedzę , niech śpi - no kurcze cholery można dostać ze mną coś nie tak czy z moim psem? Reszta psów porozkładana po kątach nawet powieki nie uniesie a Ada śpi jak zając czy inny smok 100 -u głowy połowa oczu ciągle czuwa - minie jej czy mam się przyzwyczaić ?

Może samo nie minąć, po prostu musisz jej to uniemożliwiać od czasu do czasu. Vigo tak miał w pewnym momencie, potem się okazało, że elegancko się u niego rozwinął lęk separacyjny. Zaczęłam mu od czasu do czasu zamykać drzwi przed nosem, od czasu do czasu dawać komendę "zostań" plus cały system odwrażliwiania na moje wychodzenie z domu.
Dalej lubi być blisko mnie, ale nie jest bezustannie przyklejony, no i w domu go mogę zostawić w razie czego Razz.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Aleksandra

PostWysłany: Sob Mar 20, 2010 08:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czekolada to dobrze Smile chociaż ja czasami używam "szlochania" na przywołanie psa... Very Happy

co do lęku separacyjnego to Britta nie lubiła jak wychodziliśmy z mieszkania, szczekanie, skomlenie... ach... ale zrobiliśmy tak, że otwiraliśmy drzwi wyjściowe i wychodziliśmy na ułamek sekundy, wracaliśmy i dawaliśmy smakołyk, lub na długo wcześniej schowaną jakąs zabawkę, piłkę. Wydłużaliśmy stopniowo za każdym razem wracając dając jej smaczka, ALE nie witaliśmy się z nią przesadnie. Pomogło, może coś tutaj zainspiruje?

PostWysłany: Sob Mar 20, 2010 09:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My staramy się "przewidywać" co mu się tam w głowie kłębi. Oczywiście czasami z niego taki spryciarz, że nic nie da się po nim poznać. Jak widzę, że biega z jednej strony na druga to znaczy, że szuka smakołyków albo znalazł super zapach i wiemy, że musimy go wtedy przypiąć. Na ale nasz łakomczuch nawet na smyczy potrafi pokazać, że jest biednym niedokarmionym psem który waży już 23 kilo, a ważył 21,5. Nie opisywałam tego bo było nam strasznie wstyd, ale powtórzył się to znowu. Biszkopt potrafi stanąć i prosić obca osobę na ulicy która idzie z drożdżówką czy ciastkiem. Fakt na razie trafiałyśmy na osoby które z tego się śmiały i mówił jaki on uroczy. Na co ja milczałam i tylko psa ustawiałam. Kazałam mu usiąść i czekać aż pani z ciastkiem przejdzie i wtedy spokojnie mogłam ruszać dalej. W domu też ograniczyliśmy dokarmianie. Dostaje za to, że coś wykonał. Co do zjadania z wolnych śmietników ulicznych to chyba dwa razy mu się tylko przytrafiło i mi że nie zauważyłam, że zjadł kostkę chleba dla ptaszków i kawałek kiełbaski koło szkoły(widocznie dziecko jakieś kiełbasy nie lubiło) co nie zmienia faktu, że ja nie lubię jak pies zjada mi coś z ulicy bo nigdy nie wiadomo czy jakaś życzliwa osoba nie dosypał do tego czegoś.
Radzę Rice zakładać kaganiec jak się z nią wybierasz na spacer.

Zosia, Gosia i Bis
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lived

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tośka napisał:
Jakbym opisywała swoją sukę w wieku szczenięcym Cool
Na szczęście gonitwy i nieaportowanie mamy "wyleczone", a miłość do smrodów "zaleczoną" .

Tośka, a pamiętasz może, w jakim mniej więcej wieku Loca zaczęła aportować?
Cuddy w wieku 4-6mcy przynosiła jeszcze na wymianę, potem zaczęło się spieprzanie z aportem, które trwało do 8mca, a teraz hm...kompletnie nie jestem w stanie powiedzieć, czy moja suka aportuje. Nigdy nie umiem przewidzieć, kiedy będzie super pracować, a kiedy z aportem spieprzać. Embarassed

Iza i Cuddy
Powrót do góry
Tośka

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 19:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=378&postdays=0&postorder=asc&start=0 jest wątek opisujący nasz problemy z aportowaniem. "Czytając" daty - w wieku ok 8 miesięcy była już aporterem, który w chwili obecnej jest wręcz aporterem maniakalnym Wink
Lived

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki! Wink Mamy problem bardzo podobny, ale my to wszystko właściwie już przerabiałyśmy...na wymianę, na smaczek, na szarpanie, smaczek i szarpanie na przemian, zwiększanie rozproszeń etc....efekty niestety raczej marne. Wink

Sory za off, już nie zaśmiecam tematu. Razz

Iza i Cuddy
Powrót do góry
Czekolada

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 20:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, a u mnie wesoło. Rica namiętnie zjada kupy Laughing Ludzkie oczywiście.
Ale jest też dobra wiadomość, oduczyłam ją zjadania kości Cool Takich paskudnych, suchych, wielgachnych kości które sobie leżą tam i tu. Już się ich nie tyka. Teraz tyyylko smakowite kupki Razz
(oczywiście żwacz i jogurt naturalny non stop, ale musiałaby chyba z tonę żwaczy zeżreć, żeby nie zjeść kupy Rolling Eyes )

nasza galeryjka
http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=1382&start=0
Powrót do góry
Ala

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 07:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czekolada napisał:
No, a u mnie wesoło. Rica namiętnie zjada kupy Laughing Ludzkie oczywiście.
Ale jest też dobra wiadomość, oduczyłam ją zjadania kości Cool Takich paskudnych, suchych, wielgachnych kości które sobie leżą tam i tu. Już się ich nie tyka. Teraz tyyylko smakowite kupki Razz
(oczywiście żwacz i jogurt naturalny non stop, ale musiałaby chyba z tonę żwaczy zeżreć, żeby nie zjeść kupy Rolling Eyes )

Właściciele maja sprzatać po swoich psach, to psy chcą posprzatać po ludziach Twisted Evil

Jantar [']
Majki (Maine Coon) [']
Powrót do góry
Destiny

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 07:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alu,zobaczymy co powiesz jak Twoja kuleczka będzie "sprzątac" Twisted Evil Wink
Ala

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 08:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

He, he no na pewno nas to nie ominie Laughing ale bedziemy z tym walczyć od samego poczatku Wink

Jantar [']
Majki (Maine Coon) [']
Powrót do góry
Nessi

PostWysłany: Pon Paź 25, 2010 16:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zmz napisał:
Darcie mordy!
Dla niektorych moze byc meczaca pobudliwosc.
Czesto chlopaki maja wysokie ego diablo
Niektore osobniki bardzo uwaznie pilnuja swojego 'przybytku', i potrafia w jego obronie nawet uzyc zebow (w stosunku do psow, do ludzi raczej tak marnie z objawami agresji Laughing ).

Prawie jak mój spaniel Very Happy
Powrót do góry
mysza000

PostWysłany: Pią Sty 16, 2015 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety sierść, sierść i jeszcze dużo więcej sierści. Jest to bardzo uciążliwa sprawa jeśli mieszka się w mieszkaniu. Kupując moją suczkę wiedziałam, że bedzie tym problem, ale nie sądziłam, że aż taki. Poza tym - nie sprawia żadnych kłopotów wychowawczych, słucha się swojej pańci i to najważniejsze Smile
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Pią Sty 16, 2015 20:51    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wybór psa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Strona 10 z 10
Skocz do: