Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Badania naukowe i katarakta

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Celina

PostWysłany: Wto Kwi 28, 2015 18:07    Temat postu: Badania naukowe i katarakta Odpowiedz z cytatem

Znalazłam taką pracę
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00335-015-9562-2
Reklama

Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 18:07    Temat postu:

Powrót do góry
HSM

PostWysłany: Wto Kwi 28, 2015 19:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Data publikacji 19.04.2015 r. - no to zupełna świeżynka...

Cathryn Mellersh jest autorką innych prac dot. katarakt u aussików - w tym zdaje się tego artykułu ze złowieszczym iluś-krotnym wzrostem ryzyka zachorowania przez nosicieli zmutowanej kopii genu HSF4. No i pracuje w AHT, które jak wiadomo intensywnie poszukuje właśnie dodatkowych genów współodpowiedzialnych (obok HSF4) za rozwój HC. Jak widać badania dojrzały do etapu publikacji Smile.

Niestety z domu nie chce mi się otworzyć pełen tekst. Może w pracy, przy okazji coś da się z tym zrobić... Dla środowiska aussików najistotniejsze jest ostatnie zdanie streszczenia.

Dlatego nie zmieniam swojego zdania wyrażonego na tym forum czas jakiś temu. Każdy posiadacz aussika, którego dotknęła ta choroba, mimo kłopotów i innych spraw na głowie, które niewątpliwie przynosi taka sytuacja, powinien rozważyć, czy nie warto jednak wyciągnąć z tego wszystkiego choć jednej pozytywnej rzeczy - to jest przyczynić się do znalezienia i zweryfikowania nowego testu na zaćmę w rasie.

Badanie w AHT jest dla takich psów darmowe!
Amulinka

PostWysłany: Wto Kwi 28, 2015 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O, super, bardzo ciekawe. W tym linku pełny tekst jest płatny, masz Hubercie w pracy wykupioną subskrypcję? Jeśli nie, to może się kiedyś wybiorę do Centr. Bibl. Rolniczej, bo tam powinni mieć.
A u mnie ciągle leżą szczotki na wymaz od Asti jako zdrowego starszego psa...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
HSM

PostWysłany: Sro Kwi 29, 2015 09:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie..., ale pracodawca tak Smile, co w sumie na jedno wychodzi. Tyle tylko, że dostęp z domu jest utrudniony do niektórych baz i zasobów, a nie korzystam z tego tak często, żeby się wgryzać w szczegóły licencyjno-techniczne. Jak głupi wczoraj próbowałem dostać się do artykułu przez niewłaściwą bazę, a dziś mnie olśniło, że biblioteka udostępnia też bezpośrednio bazę wydawcy - czyli Springera... i jest!

Ta baza - czyli dostęp do tego artykułu - powinny być bezproblemowe w instytucjach naukowych i akademickich w Polsce, ponieważ subskrypcja bazy jest elementem finansowanej przez MNiSW Wirtualnej Biblioteki Nauki. Wspomniana Centralna Biblioteka Rolnicza na pewno ma dostęp do bazy i nawet chwali się nim na swojej stronie. Niestety w ich wypadku jest to wyłącznie dostęp z sieci lokalnej (czytelnia).
Amulinka

PostWysłany: Sro Kwi 29, 2015 09:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak obecnie, ale jak ileś lat temu korzystałam z tej biblioteki, to można było legalnie kopiować sobie artykuły do użytku własnego na dyskietki (haha, tak takie cuś wtedy było! Wink ) Ale tak, dostęp był z czytelni.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Sro Kwi 29, 2015 09:51    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Zdrowie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: