| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Małgoś85
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2016 08:48 Temat postu: wyniki badań rodziców szczeniaków |
|
|
jestem na etapie poszukiwań szczeniaka, ponieważ jestem laikiem jeszcze w temacie wyników badań i genetyki proszę Was o pomoc. czy możecie mi powiedzieć czy wyniki badan rodziców szczeniaków są w porządku: zaintrygował mnie wynik DNA test MDR1 +/-, troszkę czytałam o tych opisach i nie wiem czy dobrze rozumiem że pies ten jest nosicielem genu odpowiedniego za nadwrażliwość na leki?
Dysplasia BVA(UK) Hip 3:4=7 FCI A-2) Elbow 0:0=0 (test 24 months)
Eyes : 2 months clear / Eye clear annually , January 2015t
DNA Test HSF4 : N/N - Clear by Genefast
DNA Test MDR1: + /- by Laboklin
DNA Test prcd-PRA : N/N Clear
DNA Test CEA: N/N - Clear by Animal Genetics
Pelger-Huët anomaly Negative
Full dentition - Scissor bite |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2016 08:48 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2016 09:45 Temat postu: |
|
|
Przy MDR1 jest tak, że przy +/- już pojawia się nadwrażliwość, ale przeważnie na mniej leków albo lżejsza niż przy -/-. Ale ja osobiście zdecydowanie nie kierowałaby się mdrami jako wykluczeniem hodowlanym. Cała reszta n/n oznacza że pies jest wolny i nie jest nosicielem. Badanie kliniczne oczu jest również bardzo ważne przy psach hodowlanych aby były robione regularnie a przynajmniej przed kryciem, ponieważ mogą w nich wyjść wady niedostępne w testach genetycznych. Wyniki badań bioder i łokci są bardzo okej. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Małgoś85
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2016 09:49 Temat postu: |
|
|
| dziękuje ślicznie za odpowiedź! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Małgoś85
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2016 09:55 Temat postu: |
|
|
| Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące pigmentacji nosa i warg. Zgodnie ze wzorcem rasy tylko 2% może być niezapigmentowana kolorem, natomiast widzę w różnych hodowlach Aussiki które jak na moje oko mają więcej różowych plamek np. na nosie niż 2% powierzchni, jak to jest w praktyce? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emkacf
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2016 00:35 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | U marmurków dopuszcza się małe różowe plamki, które jednak nie powinny przekraczać 25% powierzchni nosa u psów powyżej 1 roku życia. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Małgoś85
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2016 13:44 Temat postu: |
|
|
teraz wszystko jasne, dziękuję za info  |
|