Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gosias

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 18:28 Temat postu: Czesanie psa |
|
|
Pani w hodowli nam tłumaczyła, ale ze wzglądu na nasze przejęcie się odbiorem psa zapamiętałyśmy co drugie słowo. Mamy pytania związane z czesaniem naszego psiaka.
Nasz pies zmienia sierść z szczenięcej na dorosłą jak go czesać żeby nie wyczesać podszerstki?
Jakiej najlepiej szczotki albo grzebienia do tego używać?
I jak długo może trwać linienie? _________________
Zosia, Gosia i Bis |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 18:28 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 18:37 Temat postu: Re: Czesanie psa |
|
|
gosias napisał: | Pani w hodowli nam tłumaczyła, ale ze wzglądu na nasze przejęcie się odbiorem psa zapamiętałyśmy co drugie słowo. Mamy pytania związane z czesaniem naszego psiaka.
Nasz pies zmienia sierść z szczenięcej na dorosłą jak go czesać żeby nie wyczesać podszerstki?
Jakiej najlepiej szczotki albo grzebienia do tego używać?
I jak długo może trwać linienie? |
Dość późno zmienia tą sierść. U mnie Duke w wieku 6mies już nie miał nigdzie szczenięcego puchu A co do linienia to mam wrażenie,że ono nigdy się nie kończy
Co do szczotek ja mam pudlówkę, fruminator i grzebienie dwa obrotowy i zwykły. _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
antuanete

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 20:05 Temat postu: |
|
|
u mnie Deksio ma ponad 5 m-cy i praktycznie juz całą sierść wymienił. Używam zwykłego zgrzebła i czesze go praktycznie codziennie _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 21:19 Temat postu: |
|
|
Jeśli pies linieje, to myślę, że podszerstek jest jak najbardziej wskazane wyczesywać I tak wyjdzie, a dzięki czesaniu szybciej no i nie będzie fruwał po całym domu
Ja używam tylko pudlówek, do Choco także Coat King (czyli trymer hakowy) jest świetny, ale ona to fabryka wełny i specjalnie ją mocno przerzedzałyśmy na lato. Poza tym jest wysterylizowana, w związku z czym nigdy nie traci mocno szaty, trochę przez cały rok. Asti linieje koszmarnie dwa razy w roku, ale poza tym np. teraz prawie nie traci włosa. (Zacznie się jesienią... )
Grzebień z obrotowymi zębami moim zdaniem dla tego typu szaty w ogóle się nie nadaje (strasznie szarpie). _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 21:27 Temat postu: |
|
|
Dlaczego nie chcecie mu wyczesać podszerstka? Im szybciej i bardziej na bieżąco będziecie dokładnie wyczesywać, tym lepiej i zdrowiej dla skóry psa. Ja mam furminator vivoga i bardzo sobie chwalę. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
Powrót do góry |
|
 |
gosias

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 22:25 Temat postu: |
|
|
Czyli wyczesywać mu podszerstke OK.-ej zobaczymy jak nam to wyjdzie
W zasadzie ma już taka odpowiednią sierść tylko na karku i najbardziej na zadku(nie chodzi mi o jego piórka) mu się kosmacą. _________________
Zosia, Gosia i Bis |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nadia86
|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 08:02 Temat postu: |
|
|
najbardziej odpowiednia siersc?? kurcze na zdjeciach powiedzialabym ze ma wszedzie normalny wlos nie widze na nim szczeniecego puchu...chyba ze zmienia juz na zimowa....albo po prostu ma roznokolorowy braz w koncu tak tez bywa u brazowych pisiakow ale jak na moje oko ma cala siersc juz dawno wymieniona ze szczeniecej zreszta nie ma wyjscia skoro ma 10 mies:) _________________ Pozdrawiam Ania, Phoebe i Mala |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 08:06 Temat postu: |
|
|
gosias napisał: |
W zasadzie ma już taka odpowiednią sierść tylko na karku i najbardziej na zadku(nie chodzi mi o jego piórka) mu się kosmacą. |
Te loczki to jego taka natura, nie wiele z tym zadziałasz
Jeśli nie zamierzasz go wystawiać to warto go porządnie wyczesać, ja teraz z moim psem mam przerwę w wystawianiu i furminatorem go potraktowałam  _________________
http://showfarm.cba.pl/
Ostatnio zmieniony przez Kara dnia Pią Sie 28, 2009 08:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
antuanete

|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 08:08 Temat postu: |
|
|
prostownicą go  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gosias

|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 08:42 Temat postu: |
|
|
Tak tak prostownicą Dziękujemy za porady. Właśnie też mi się nie chciało wierzyć jak pani w hodowli powiedziała, że zmienia sierść na dorosłą bo nasz poprzedni szczeniak zmieniał mając 6 miesięcy. Jak na razie będziemy mu to czesać bo na wystawę się nie wybieramy. Jak coś tylko w formie widowni. _________________
Zosia, Gosia i Bis |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirima

|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 21:23 Temat postu: |
|
|
Powiedzcie dziewczyny, jaki rozmiar FURminatora jest taki optymalny? Mogę dopłacić 15 zł do L, ale sądzę, że od biedy M może być... Jak sądzicie?
Tzn. chodzi mi o to, żeby w razie czego posłużył jeszcze owsikowi... no a aktualnie to kotom.  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena2310

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 13:13 Temat postu: |
|
|
ja probowalam użyć furminatora tylko raz.myslalam ze Blu albo wyskoczy ze skory albo mnie pogryzie.nie jest w stanie go znieść. on nawet zwykle szczotkowanie traktuje jak torture.ma 7 miesiecy i juz raz zmienial siersc ,ale mam wrazenie ze zaczął kolejne linienie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
mora

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 15:00 Temat postu: |
|
|
Ja używam sprężynowego zgrzebła do koni, nie szarpie, nie kaleczy, dobrze leży w dłoni, a w dodatku jest bardzo efektywne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 20:41 Temat postu: |
|
|
Kirima napisał: | Powiedzcie dziewczyny, jaki rozmiar FURminatora jest taki optymalny? Mogę dopłacić 15 zł do L, ale sądzę, że od biedy M może być... Jak sądzicie?
Tzn. chodzi mi o to, żeby w razie czego posłużył jeszcze owsikowi... no a aktualnie to kotom.  |
Doplac do Large, mediumem sie zarobisz na smierc. Ja mam Large, mniejsze by bylo za male. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirima

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 16:44 Temat postu: |
|
|
No to ok, w sumie na razie jeszcze poczekam, wolę nie wywalić pieniędzy w błoto. Powiecie jak kto dokładnie działa? Na filmikach wygląda, jakby przecinało futro... I czy naprawdę warto kupić oryginalny? Jakby nie było, to nie są małe pieniądze i tak się zastanawiam... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 16:44 Temat postu: |
|
|
|
|