| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Nessi
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 13:28 Temat postu: Aussie V Border |
|
|
Na stronach przykładowo Husky czy Malamutów znajdują się zestawienia tych ras czy może ktoś zrobić " mniejsze lub większe" zestawienie tego typu Aussie i Bordera? Główne różnice w charakterze, zachowaniu? tak zeby wszystko było czarno na białym
ogólnie to od jakiegoś czasu jestem obecna na forum BC i zdaje mi się,ze BC lepiej radzą sobie z zawodami bo nie wiem dlaczego Aussie wydaja mi się być bardziej masywne niż BC.
niech ktoś się odważy zrobić takie zestawienie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 13:28 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 16:36 Temat postu: |
|
|
Dodam tylko co do tej masywności, że są aussiki ważące 28kg i takie ważące 16, tak jak bc ważące po 25 i te ważące 13. Jak się wie, czego i gdzie szukać, to się znajdzie w obydwu rasach. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stereo

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 16:41 Temat postu: |
|
|
| zmz napisał: | | Jak się wie, czego i gdzie szukać, to się znajdzie w obydwu rasach. |
I określenie potrzeb jako "skaczący piesek do frisbee" nie jest wystarczające...  _________________ Pozdrawiamy
Karolina, Negra i Java |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Paula

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 16:51 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się
Zastanów się też trochę nad tym jakie Ty masz stosunek do zwierza
Bo oba te zwierze mega szybko zorientują się, że np. praca z nim Cię frustruje, zniechęca.
A wtedy żadne nie będzie dawało z siebie maksa  _________________ Paula & Wena
www.wenabc.blox.pl -> blog
http://iwszystkojasne-bc.weebly.com/ -> www |
|
| Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 19:06 Temat postu: Re: Aussie V Border |
|
|
| Nessi napisał: | | zdaje mi się,ze BC lepiej radzą sobie z zawodami bo nie wiem dlaczego Aussie wydaja mi się być bardziej masywne niż BC.) |
To moze niech Ci sie nie zdaje tylko podaj jakies konkretne przyklady? Ktore to aussiki tak sobie nie radza i w czym? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 19:17 Temat postu: Re: Aussie V Border |
|
|
| myriad napisał: | | Nessi napisał: | | zdaje mi się,ze BC lepiej radzą sobie z zawodami bo nie wiem dlaczego Aussie wydaja mi się być bardziej masywne niż BC.) |
To moze niech Ci sie nie zdaje tylko podaj jakies konkretne przyklady? Ktore to aussiki tak sobie nie radza i w czym? |
I oczywiście mówmy o dobrych psach szkolonych na wysokim poziomie, bo tuptające bordery bez popędów to niestety też nieszczególny ewenement. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
urszula
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 09:55 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem obydwie rasy super nadają sie do sportu (z odpowiednich linii) Różnica jest tylko jedna w charakterze : aussies jest owczarkiem, więc stróżuje, a border zagania.  _________________ Ula &Chester & Meggie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kasz

|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 10:44 Temat postu: |
|
|
Heej, nie mam co prawda ani BC ani Aussika jeszcze ale wybór między tymi rasami to chyba najczęściej spotykany dylemat przed zakupem któregoś z tych psiaków. Weź pod uwagę, że więcej się czyta np na borderowym o sukcesach BC między innymi dlatego, że BC jest po prostu więcej. Jeżeli szansa w workingowym/versowym miocie na urodzonego sportowca jest powiedzmy 1/5 to ewidentnie ilość miotów ma znaczenie.
Ale ostrzegam, że myśląc w ten sposób możesz się ostro przejechać i rozczarować. Nie ma technicznej możliwości stwierdzić na100% w wieku miesiąca czy dwóch który psiak z miotu będzie najlepszy np do agi czy frisbee. Psiak będzie najbardziej ruchliwy z silną potrzebą pogoni już od szczeniaka i hodowca szczerze zasugeruje właśnie tego, urośnie i może się okazać, że będzie totalnym fajtłapą jeśli chodzi o frisbee a z drugiej strony może się okazać, że zda jakoś wyjątkowo PIP'y lub będzie rokował na genialnego psa ratunkowego i też będzie zajeb...
BC są topem jeśli chodzi o ranking inteligencji użytkowej, ale jeśli chodzi o nakład pracy przy jednym i drugim wygląda podobnie. Możesz oczywiście zwiększyć szanse na zakup wybitnego sportowca starannie wybierając jakiś workingowy czy versowy miot ale to i tak nie daje żadnej gwarancji.
Ostatnia sprawa, że taki temat był już poruszany na tym forum xxxx razy przy okazji powitań nowych użytkowników min. mnie, więc info na temat Ciebie interesujący jest naprawdę bardzo dużo tutaj. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nessi
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 11:20 Temat postu: |
|
|
Tak wlasciwie to do wczoraj bylam przekonana,ze chce uprawiac sport. Ale teraz juz sie zastanawiam czy podolam temu - chodzmi mi tutaj o to,ze waze sie to z wyjazdami itd Dlatego byc moze piesek bedzie po prostu do kochania, do wspolnych zabaw, do sportu rekreacyjnie itd
Ale i tak jak bede miala kupic jakiegos szczeniora to dopiero za rok lub 2 albo jeszcze pozniej:) Na razie sie rozgladam, oceniam, czytam, wymieniam pogladami  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iga

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 19:17 Temat postu: |
|
|
Nie mogłam znależć tego tematu, a nie chce robić nowego.
Pamiętacie zabawę w rozpoznawanie czy pies to aussik czy border?
Mam coś podobnego:
Kto spróbuje zgadnąć co to?  _________________ Iga, Flesz, Janis & Trecz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 19:20 Temat postu: |
|
|
Dla mnie wygląda to bardziej na nieprawdopodobnie ofutrzonego bordera. Ale głowy to nie dam  _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 19:54 Temat postu: |
|
|
jesli to border, to pewnie jakis zwyciezca swiata i czempion wszystkiego  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vanillia

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 19:56 Temat postu: |
|
|
Mi to ani Aussie, ani Borda nie przypomina..
Ale bardziej stawiałam bym na Bordera. _________________ Pozdrawiamy.
Laura & Nika
Nasz blog |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tośka

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 20:01 Temat postu: |
|
|
Za Myriad.
(BTW jestem zniesmaczona tym co widziałam dziś na wystawie siedząc pomiędzy ringiem borderów i aussie) _________________ Nie zezwalam na kopiowanie i umieszczanie moich zdjęć na blogach, stronach www, facebook itp. bez wcześniejszego uzgodnienia tego ze mną na PRV.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 20:01 Temat postu: |
|
|
|
|