| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
PoolseHeks

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2012 16:32 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 14:00 Temat postu: |
|
|
| smutny ten film tak naprawdę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mag

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 16:27 Temat postu: |
|
|
| agu napisał: | | smutny ten film tak naprawdę. |
w dodatku sami to zrobiliśmy naszym psom, w imię czego ? ładniejszego wyglądu ? Niektóre z tych psów wyglądają kuriozalnie a pewne cechy utrudniają im codzienne życie, mniejszy komfort i ogromne problemy ze zdrowiem .
Dlatego mam nadzieję, że oziki wyglądające jak kundle takimi pozostaną . _________________ pozdrawiam Magda i Lego |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadia86
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 16:49 Temat postu: |
|
|
oziki show wcale nie wygladaja jak kundle...wrecz przeciwnie staja sie coraz bardziej ofutrzonymi psami...z masa futra i glownie futra ... nie mowie ze wszystkie ale no niestety wiekszosc...i takie tez psy wygrywaja glownie wystawy..psy ktore maja krotkie lapy ale pokazna ilosc futerka..psy ktore maja przepiekny klus ale galopowac to w ogole nie umieja...psy ktore czasem przypominaja juz mocno owczarki szkockie collie ktore zreszta tez schrzaniono bo przeciez futro najwazniejsze.......ausiki z tego co obserwuje na wystawach to coraz wiecej jest psow ktore sa hodowane na ilosc futra...a taki pies jak kundel nie wyglada tylko majestatycznie a marmurki to juz w ogole... i chcialam zauwazyc ze duza czesc tez aussikow nie przypomina z wygladu juz ausikow tylko zaczynaja przypominac z koscia i ilosci futra bernenczyki albo ostatnio zauwazam podobienstwie niektorymi egzemplarzami a leonbergerem szczeniakiem...wiec to jednak jest chyba przesada i tu tez idziemy nie w tym kierunku...ale to tylko moje skromne zdanie _________________ Pozdrawiam Ania, Phoebe i Mala |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 16:53 Temat postu: |
|
|
niestety muszę się zgodzić z Anią.. dlatego tak ważne jest by psy różnych typów były prezentowane.
skutki są opłakane, ale to wszystko biznes-kasa dla wetów, koncernów farm itd.a im ładniejsze i bardziej ofutrzone tym bardziej można windować cenę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabi

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 17:18 Temat postu: |
|
|
W dodatku to nie tylko aussie hodowane są z coraz większą ilością futra, generalnie to prawie wszystkim rasą dodano sporo kudłów Widziałyście jak szetland wyglądał 100 lat temu? W ogóle to psy tracą swoją użytkowość, to jest najgorsze... _________________ Galeria: http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=3112 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadia86
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 17:50 Temat postu: |
|
|
Gabi ale April do lysych ozikow raczej nie nalezy ) nie odbierz tego absolutnie jako ataku ale no April to wlasnie taki mocny showek z duza iloscia klaczkow..na to zreszta byl przeciez kladziony nacisk w hodowli _________________ Pozdrawiam Ania, Phoebe i Mala |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:01 Temat postu: |
|
|
| Nadia86 napisał: | Gabi ale April do lysych ozikow raczej nie nalezy ) nie odbierz tego absolutnie jako ataku ale no April to wlasnie taki mocny showek z duza iloscia klaczkow..na to zreszta byl przeciez kladziony nacisk w hodowli |
Nie był na to kładziony nacisk w hodowli Nacisk był na charakter, zdrowie później eksterier. Matka jak i ojciec miotu sa psami umiarkowanej kości, Dora nie należy do maksymalnie ofutrzonych suk i potężnych, Connor nie należy do chodzących czołgów które umie tylko kłusować a nie wie co to galop. _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadia86
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:17 Temat postu: |
|
|
Karolina...aleeee....sama mowilas ze lubisz czolgi....i duza ilosc futra...i jakby nie bylo chcialas Dore pokryc mocnym i giga ofutrzonym psem zeby te cechy przeniesc i takim psem pokrylas...no bo przeciez Conor do malutkich nie nalezy. To czemu po prostu nie powiedziec ze tak kryje sie na eksterier ?? bo nie czarujmy sie dla wielu osob (i nie mowie tu o ozikowcach i hodowcow ozikow) jest najwazniejszy i przeciez do tego prowadzi narazie selekcja wystawowa i tyle mamy obecnie psow ktore sa kalekami tu kochany i popularny owczarek niemiecki ktorego obecne katowania i doprowadzenie do takich katowan powinno podchodzic pod znecanie sie nad zwierzetami bo czy ten pies nie cierpi?? takze wystawy jednak nie prowadza do hodowaniu psow na uzytkowowsc....bo co ma wspolnego z uzytkowoscia obecny owczarek niemiecki ktory jesli pobiegnie to albo kica jak krolik albo zwyczajnie zostaje kaleka przez urazy kregoslupa itd itp ( w sumie kaleka jest od urodzenia) ..nie mowie ze na charakter nie zwracalas uwagi ale nie mow ze nie jeden z najwazniejszych byl eksterier.... a zdrowie...nie przecze napewno tez bo przeciez sie mocno zastanawialas czy kryc Dore po odebraniu wynikow lokci i dobieralas psa z dobrymi wynikami. _________________ Pozdrawiam Ania, Phoebe i Mala |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał i Karolina
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:31 Temat postu: |
|
|
niestety, najgorszym przypadkiem zepsucia rasy są ONki, które teraz wyglądają jak karykatura... pomijając już wszystkie problemy zdrowotne jest to po prostu brzydkie ;/
a aussiki i ich kundlowatość? niech tak pozostanie. _________________ Karolina, Michał i Nutella
www.niuchacz.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:37 Temat postu: |
|
|
| Nadia86 napisał: | | Karolina...aleeee....sama mowilas ze lubisz czolgi....i duza ilosc futra...i jakby nie bylo chcialas Dore pokryc mocnym i giga ofutrzonym psem zeby te cechy przeniesc i takim psem pokrylas...no bo przeciez Conor do malutkich nie nalezy. To czemu po prostu nie powiedziec ze tak kryje sie na eksterier ?? bo nie czarujmy sie dla wielu osob (i nie mowie tu o ozikowcach i hodowcow ozikow) jest najwazniejszy i przeciez do tego prowadzi narazie selekcja wystawowa i tyle mamy obecnie psow ktore sa kalekami tu kochany i popularny owczarek niemiecki ktorego obecne katowania i doprowadzenie do takich katowan powinno podchodzic pod znecanie sie nad zwierzetami bo czy ten pies nie cierpi?? takze wystawy jednak nie prowadza do hodowaniu psow na uzytkowowsc....bo co ma wspolnego z uzytkowoscia obecny owczarek niemiecki ktory jesli pobiegnie to albo kica jak krolik albo zwyczajnie zostaje kaleka przez urazy kregoslupa itd itp ( w sumie kaleka jest od urodzenia) ..nie mowie ze na charakter nie zwracalas uwagi ale nie mow ze nie jeden z najwazniejszych byl eksterier.... a zdrowie...nie przecze napewno tez bo przeciez sie mocno zastanawialas czy kryc Dore po odebraniu wynikow lokci i dobieralas psa z dobrymi wynikami. |
Jakoś ja wielką fanką czołgów nie jestem Connor czołgiem nie jest jest bardzo umiarkowanym psem, średniej wielkości (około53cm!) , fakt futra ma dużo bo mieszka na dworze a to swoje robi. Dora jest filigranową suczką. Bardzo lubie umiarkowane showy i takie zawsze będę miała. Nie będę robić miotów które mi nie odpowiadają, a wiele osób mnie namawiało żeby Dore kryć versami czy nawet użytkami bo moja suka do najgorszych nie należy (nie mówię tutaj o eksterierze) a potencjale w którym w niej jest tylko ja go w 100% z niej nie wyciągam. _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabi

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:39 Temat postu: |
|
|
Ania, dla mnie ilość futra nie ma znaczenia bynajmniej u owsików, chyba, że jest naprawdę przesadzona. Ważne aby pies był zdrowy. Nie wiem czemu odniosłaś się do April. Nie mówię, że jest łysa bo rzeczywiście solidnie zaopatrzyła się w kłaki, ale skoro futro nie powoduje żadnych "uszczerbków" na zdrowiu, oraz w niczym nie przeszkadza jest dla mnie rzeczą obojętną.
W mojej wypowiedzi chciałam bardziej podkreślić sytuacje innych ras, którym naprawdę przybyło spoooro futra i hodowcy zrobili z nich kaleki, tak ja mówisz np: o onkach  _________________ Galeria: http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=3112 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadia86
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:42 Temat postu: |
|
|
alez ja sie z tym zgadzam ze Dora ma genialny potencjal i ona mi sie naprawde baaardzo podoba wlasnie ze wzgledu na niej umiarkowany typ...i dla mnie tak powinien wygladac showkowy ozik....i miec potencjal do tego do czego zostal stworzony czyli do pracy... i przedewszystkim dac rade pracowac a nie tylko miec checi a przez budowe czy ilosc futra po prostu pracowac nie dawac rady _________________ Pozdrawiam Ania, Phoebe i Mala |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mag

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:46 Temat postu: |
|
|
ostatnio miałam okazję poznać Kazana, i Kara nie udało Ci się wyhodować ani mega ofutrzonego ani mega wielkiego psa, charakter z tego co widziałam ma bardzo fajny  _________________ pozdrawiam Magda i Lego |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadia86
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:53 Temat postu: |
|
|
| Gabi napisał: | W dodatku to nie tylko aussie hodowane są z coraz większą ilością futra, generalnie to prawie wszystkim rasą dodano sporo kudłów Widziałyście jak szetland wyglądał 100 lat temu? W ogóle to psy tracą swoją użytkowość, to jest najgorsze... |
Gabi a teraz wybacz ale jestes hipokrytka...u ozikow nie ma znaczenia ale nad innymi rasami sie uzalajmy...genialne podejscie...moze zacznijmy sie uzalac nad rasami swoimi a potem mowmy o innych bo Gabi wlasnie futro ma znaczenie na uzytkowosci i ma uszczerbek na zdrowiu...bo karz owczarkowi szkockiemu typu show pieknie zafutrzonemu za owcami biegac ( przeciez do tego zostal stworzony)...obawiam sie ze nie da rady..... i nie przez zle popedy (ktore napewdo tez stracil hodowany na eksterier nie na uzytkowowsc) ale dzieki pieknemu i pokaznemu futerku ktore uniemozliwia psu normalne zycie..
Nie mowie ze April jest tak ofutrzona....i ma taka ilosc futra...ktora jej uniemozliwia bieganie itd absolutnie tego nie powiedzialam
A czemu podalam April za przyklad...to nie byl przyklad po prostu odnioslam sie do niej bo poruszylas temat futra ze w rasach zle sie dzieje ze futra sa be itd a masz psiaka ktory no nie mial nalezec do malo ofutrzonych ... do Twojego psiaka nic nie mam...ale ja osobiscie nie mowilabym ze nie lubie malych chudych brzydkich psow podobnych do bordera bo takiego mam  _________________ Pozdrawiam Ania, Phoebe i Mala
Ostatnio zmieniony przez Nadia86 dnia Pon Lis 26, 2012 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 18:53 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |