|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gabrielka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 12:46 Temat postu: Witajcie:) {aussie czy border} |
|
|
Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i w końcu, jakże odkrywczo , wpadłam na to, że może warto się zarejestrować... A kiedy już to zrobiłam, chyba wypadałoby się przywitać?
No więc: nazywam się Gabrysia, mam 16 lat, interesuję się kynologią i końmi. Mam w domu istne zoo , ale najważniejsza dla mnie jest moja dwuletnia suczka- kundelka, najlepsza przyjaciółka i niesamowita wariatka-Tosia. W przyszłości, może nie tak dalekiej, planuję pojawienie się w moim życiu suczki rasy border collie (stąd tez moja obecność na forum i zainteresowanie aussikowymi kuzynami borderów). Borderami jestem zauroczona od bardzo dawna. Widzę tu sporo znajomych z forum border collie, których serdecznie witam! Mam nadzieję, że na tej stronie nie braknie okazji do poszerzania swojej wiedzy o psach Atmosfera jest, widzę, świetna, więc będę wdzięczna, jeśli przyjmiecie mnie do swojego grona. Pozdrawiam. _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 12:46 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
stereo

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 12:52 Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ Pozdrawiamy
Karolina, Negra i Java |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wies_13

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 12:53 Temat postu: Re: Witajcie:) |
|
|
| Gabrielka napisał: | | Borderami jestem zauroczona od bardzo dawna. |
Ja tez bylem do poki nie zobaczylem aussie...
Witam serdecznie  _________________ Wieslaw & Lexus |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabrielka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 13:19 Temat postu: Re: Witajcie:) |
|
|
| Wies_13 napisał: | | Gabrielka napisał: | | Borderami jestem zauroczona od bardzo dawna. |
Witam serdecznie  |
Aussie też mają w sobie to coś... Dlatego gdyby nie border, to australijczyk Ale chyba pozostanę przy borderach. Stara miłość nie rdzewieje Chociaż zawsze możecie próbowac mnie przekonać . Wies_13, czym tak ujęły cię aussie, że postawiłeś na nie? _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
juskro
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 13:59 Temat postu: Re: Witajcie:) |
|
|
| Wies_13 napisał: | | Gabrielka napisał: | | Borderami jestem zauroczona od bardzo dawna. |
Witam serdecznie  |
hehe jakbym słyszala siebie ;P
witam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dzynks

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 14:00 Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 14:15 Temat postu: |
|
|
Czesc Gabrielka! A moge sie spytac czy jaakiegos Aussika znasz na zywo? Bo moze to tego kwestia
Ale tak na serio to oczywiscie, ze rasy sa dosc podobne i kazdy borderomaniak jest na naszym forum mile widziany. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 14:35 Temat postu: |
|
|
Witaj Gabrielko! Życzę miłego uczestnictwa w forumowych przygodach  _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabrielka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 16:13 Temat postu: |
|
|
| myriad napisał: | Czesc Gabrielka! A moge sie spytac czy jaakiegos Aussika znasz na zywo? Bo moze to tego kwestia
|
Aha, czyli aussie po prostu zyskują przy bliższym poznaniu! Naprawdę muszę się w końcu wybrać na jakąś wystawę albo zawody sportowe, zobaczyć na żywo duużo kochanych owczarków! Chyba się w końcu zbuntuję, wsiądę do pociągu byle jakiego i już!
Ale ja naprawdę jestem ciekawa, dlaczego właściciele aussie zdecydowali się właśnie na nie, a nie np. na bordera. Co was w nich ujęło? Czym was zauroczyły? Jakie zalety, których nie posiada border, ma aussie? Dokształćcie mnie, ja naprawdę nie znam na żywo żadnego australijczyka.. Niedawno w ogóle się nimi nie interesowałam...
I dziękuję za miłe powitanie, polecam się na przyszłość  _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi
Ostatnio zmieniony przez Gabrielka dnia Pią Mar 21, 2008 20:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tośka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 16:46 Temat postu: |
|
|
Witaj!
(zawsze czuję się nieswojo rozmawiając z właścicielem psa będącego moim imiennikiem )
Ja zdecydowałam się na aussie, a nie na bordera, bo chciałam mieć psa, z którym mogę się sportowo rozwijać, ale który wybaczy mi dzień nicnierobienia i nie zdemoluje mi w tym czasie z nudów chaty. Aussie mają taki magiczny przycisk "on/off", który baaaardzo ułatwia życie z takim psem pod jednym dachem. Gdybym miała bordera, który byłby non stop aktywny i narzucał mi się ze swoją osobą 24h/dobę to bym się chyba wściekła i byłyby ofiary  _________________ Nie zezwalam na kopiowanie i umieszczanie moich zdjęć na blogach, stronach www, facebook itp. bez wcześniejszego uzgodnienia tego ze mną na PRV.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabrielka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 17:02 Temat postu: |
|
|
| Tośka napisał: | Witaj!
(zawsze czuję się nieswojo rozmawiając z właścicielem psa będącego moim imiennikiem ) |
Wybacz.. Na pocieszenie: częściej na Tośkę mówię Toś-Toś. Nie pytaj, skąd to się wzięło, bo nie wiem, ale mam Toś-Tosia w domu i już..
| Tośka napisał: | | Ja zdecydowałam się na aussie, a nie na bordera, bo chciałam mieć psa, z którym mogę się sportowo rozwijać, ale który wybaczy mi dzień nicnierobienia i nie zdemoluje mi w tym czasie z nudów chaty. |
No właśnie, to jedno mnie niepokoi w związku z moim wymarzonym borderkiem.. Że jak zrobię nam dzień lenistwa, to mnie mama razem z psem z domu wyrzuci Ale z drugiej strony to stanowi największą zaletę border collie, prawda? _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Paula

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 17:42 Temat postu: |
|
|
| Tośka napisał: | Witaj!
Ja zdecydowałam się na aussie, a nie na bordera, bo chciałam mieć psa, z którym mogę się sportowo rozwijać, ale który wybaczy mi dzień nicnierobienia i nie zdemoluje mi w tym czasie z nudów chaty. Aussie mają taki magiczny przycisk "on/off", który baaaardzo ułatwia życie z takim psem pod jednym dachem. Gdybym miała bordera, który byłby non stop aktywny i narzucał mi się ze swoją osobą 24h/dobę to bym się chyba wściekła i byłyby ofiary  |
Może Ci pożyczyć Wenkę na kilka dni ?  _________________ Paula & Wena
www.wenabc.blox.pl -> blog
http://iwszystkojasne-bc.weebly.com/ -> www |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stereo

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 17:48 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze aussika nie mam, ale mogę powiedzieć dlaczego nie border.
Bo się skrada, bo się czai, bo zagania (wiem, że nie wszystkie, ale jest to loteria, a takie zachowania wyprowadzają mnie lekko z równowagi ). Bo, jak ładnie to ostatnio ujęła myriad, bordery we frisbee są przereklamowane (pomijajać takiego jednego ). No i na wszystkie bordery, które widziałam, mogłabym mieć dosłownie kilka, a aussiki wypadają trochę lepiej (biorąc pod uwagę linie sportowe, wystawowe mnie nie kręcą )
To by było na tyle o moich preferencjach . Oczywiście każdy ma inne oczekiwania i życzę Ci, żeby Twoje marzenie o wspaniałym borderze się spełniło
| Paula napisał: | Może Ci pożyczyć Wenkę na kilka dni ?  |
Ja! Ja! Ja chcę!  _________________ Pozdrawiamy
Karolina, Negra i Java |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Paula

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 17:57 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Bo się skrada, bo się czai, bo zagania (wiem, że nie wszystkie, ale jest to loteria, a takie zachowania wyprowadzają mnie lekko z równowagi ). |
uuuu.... Jakby Wena nie robiła przyczajek to bym ją pokochała miłością idealną
| Cytat: | Bo, jak ładnie to ostatnio ujęła myriad, bordery we frisbee są przereklamowane (pomijajać takiego jednego ). |
Dlaczego mieszkasz tak daleko? Dlaczego nie można wysłac psa mailem?  _________________ Paula & Wena
www.wenabc.blox.pl -> blog
http://iwszystkojasne-bc.weebly.com/ -> www |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabrielka

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 20:48 Temat postu: |
|
|
| Paula napisał: | | Cytat: | | Bo się skrada, bo się czai, bo zagania (wiem, że nie wszystkie, ale jest to loteria, a takie zachowania wyprowadzają mnie lekko z równowagi ). |
uuuu.... Jakby Wena nie robiła przyczajek to bym ją pokochała miłością idealną
|
No i na czym to przyczajanie polega? Tzn. wiem, jak to wygląda w pasieniu, ale tak w domu? Aha, i skoro mam koty, czy istnieje opcja, że border będzie je "pasł"?Nawet moja Tosia traktuje koty jak swoje stado, pilnuje ich i broni przed jakże niebezpieczną jamniczką mojej babci , która bez tosinej interwencji pożarłaby przecież żywcem kociaki , to pies z silnym instynktem pasterskim będzie chyba tym bardziej to robił... Czy ktoś z was ma bordera i koty? Chciałabym wiedzieć, jak to wygląda. Bo nie wiem, jak kicie reagowałyby na takie zachowanie psa. Każda podpowiedź mile widziana!  _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 20:48 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |