Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

25.07 krajowa Będzin
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wystawy 2010
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
haliba

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 20:41    Temat postu: Bedzin 2010 Odpowiedz z cytatem

Kilka zdjęć, lub nie lubimy d'oh! BOB pies, Sad(((((
http://haliba.rajce.idnes.cz/NV_Bedzin_Australsky_ovcak_Junior_handling_25.7.2010/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Pon Lip 26, 2010 20:41    Temat postu:

Powrót do góry
zmz

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CO za pies jest na pierwszym planie? http://img3.rajce.idnes.cz/d3/3/3722/3722442_785dfa6bb297846890da0632ce451727/images/NV_Bedzin_PL_25.7.2010_007.jpg
To jest czekolada?

Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (')
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
haliba

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 21:04    Temat postu: barva Odpowiedz z cytatem

to je černý - ale od slunce -čokoládový Sad (junior Axel)
Powrót do góry
Kara

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 21:10    Temat postu: Re: barva Odpowiedz z cytatem

haliba napisał:
to je černý - ale od slunce -čokoládový Sad (junior Axel)

on mieszka na dworze czy po prostu dużo na słońcu przebywa? ja również mam czarnego psa, który lubi się opalać na słońcu Wink

http://showfarm.cba.pl/
Powrót do góry
haliba

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 21:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

żyją w ogrodzie, które wysypały i schronienia. 2 mies. temu wszystko było czarne, bardzo włosy już nie ma, i być czarne, dobrej nocy, dziś rano mam do pracy o 4.00 god.
Powrót do góry
Musiałek

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 07:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

joasia i junka napisał:
Sory hodowcy, niestety ale pojadę po całości, bo mnie właśnie lekko mówiąc szlag trafił. Co to ma być? Bo wzorcem to Australijczyka nie przypomina, jak sobie pomyśle, ze wy też takie wielkie potwory hodujecie, to mi się słabo robi, niestety będę tu chamska, ale taka jest prawda, kupę futra, zero popędów. Ja rozumiem, ze na wystawy to trzeba trochę tego futra mieć, no ale bez przesadyzmu, to nie pies, który powinien zaganiać bydło, tylko jakiś czołg!
No i niestety taki Atrey, przy takim czołgu wymięka, bo ani on futra nie ma, ani jest wielki. No i powie mi ktoś jak pies, z linii bardziej pracujących przy takich potworach ma zrobić reproduktora?! Bo wiadomo, ze sędzia mając do wyboru kupę futra bez popędów i mało futra z popędami, wybierze pierwszą wersje.

Ależ nasza piękna rasa się psuje przez takich hodowców, co psu na futro hodują!!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Wiem, że jestem niegrzeczna, ale przynajmniej szczera!

ten pies wcale NIE ma duzo futra!!!!!

Kazdy hoduje to co mu się podoba - czy ty sobie tego życzysz czy nie i takie postulaty nic nie dadza

ja tez bym chciała aby swiat był złozony z normalnych ludzi a tak nie jest!!! - czy jacys tam rodzice by tego chcieli // moze uprawiajac seks marzyli o przystojnym inteligentnym brunecie który mimo ze bedzie bogaty, mial wspaniałą rodzine to jeszcze zajmie sie rodzicami na starosc Wink

czy tak wyjdzie??? GENETYKA i wychowanie pokaze!!

KUPA FUTRA!! a co ma jedno do drugiego - tu chodzi o anatomie i ruch, linie gorna, sprężystoś mięśni !!! bo to jest najwazniejsze w aussie, potem temperament i ogolne wrazenie razem z futrem! (przynajmniej ja tak to widze Wink )

w ozdóbkach które maja błyszczec futrem na poduszce bedziesz oceniac szate Wink)

rownie dobrze odbijac pileczke moglabym napisac co z tego ze vers czy sportowiec ma poped i jest bez futra jak rusza sie jak kaleka bo zbudowany jest tragicznie

mnie sie jeszcze nie 'udało' wyhodowac psa jak ten - i o genetyko dzieki ci za to! ale mysle ze troszke za bardzo sie rozpedziłas z tym najazdem na nas - hodowców Wink czasami nie od nas zalezy jak sie szczenie rozwinie! tab aby wszystkim dogodziło
Powrót do góry
Musiałek

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 09:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze jedno Joasiu Wink)
a jaki ty masz problem aby twój Atrey był REPRODUKTOREM ??

przeciez nie musisz być na pierwszej lokacie ! wystarczy aby sedzia docenil jego budowe, ruch i poped i aby otrzymał 3 oceny doskonałe w tym jedna z wystawy miedzynarodowej - konkurencja w żaden sposób ci w tym nie powinna przeszkadzac jesli masz psa na ocene doskonałą !
Powrót do góry
joasia i junka

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Akurat Iwona jak wiesz, bo już Ci to mówiłam, do Twoich psów żadnych zastrzeżeń nie mam. Smile Słów swoich nie cofnę, bo po prostu tak uważam i nikogo za to co napisałam przepraszać nie zamierzam.

"aby otrzymał 3 oceny doskonałe w tym jedna z wystawy miedzynarodowej - konkurencja w żaden sposób ci w tym nie powinna przeszkadzac jesli masz psa na ocene doskonałą !"

Tu się z Tobą nie zgodzę, bo jak oglądam wyniki, to widzę, ze pies nie bardzo przypominający Showa, bez dużej ilości futra oceny doskonałej raczej nie otrzyma!! Przynajmniej nie u nas w kraju, a mnie niestety nie stać jechać do np. Holandii, (gdzie troche inaczej już patrzą na versy czy workingi) żeby psu zrobić uprawnienia!

Nie wiem czy Wanda się nie obrazi, ale przytoczę tu przykład Kaidena, czy jakby stanął na jednym ringu wystawowym z psem typowo showowym, czy sędzia dał by mu ocenę doskonałą. Zapewne podrapał by się po głowie i powiedziała, ze ten pies ringi pomylił!! Chyba, ze byłby naprawdę wyedukowany i wiedziałby, ze tu worki też występują.

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 18:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Joasiu Smile) wiecej wiary w swojego psa !!

a po wynikach tej wystawy - sama widzisz - wszystko jest mozliwe Wink)
Powrót do góry
Kara

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 18:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

joasia i junka napisał:
Akurat Iwona jak wiesz, bo już Ci to mówiłam, do Twoich psów żadnych zastrzeżeń nie mam. Smile Słów swoich nie cofnę, bo po prostu tak uważam i nikogo za to co napisałam przepraszać nie zamierzam.

"aby otrzymał 3 oceny doskonałe w tym jedna z wystawy miedzynarodowej - konkurencja w żaden sposób ci w tym nie powinna przeszkadzac jesli masz psa na ocene doskonałą !"

Tu się z Tobą nie zgodzę, bo jak oglądam wyniki, to widzę, ze pies nie bardzo przypominający Showa, bez dużej ilości futra oceny doskonałej raczej nie otrzyma!! Przynajmniej nie u nas w kraju, a mnie niestety nie stać jechać do np. Holandii, (gdzie troche inaczej już patrzą na versy czy workingi) żeby psu zrobić uprawnienia!

Nie wiem czy Wanda się nie obrazi, ale przytoczę tu przykład Kaidena, czy jakby stanął na jednym ringu wystawowym z psem typowo showowym, czy sędzia dał by mu ocenę doskonałą. Zapewne podrapał by się po głowie i powiedziała, ze ten pies ringi pomylił!! Chyba, ze byłby naprawdę wyedukowany i wiedziałby, ze tu worki też występują.

Spokojnie da się versowi w Polsce zrobić reproduktora. Zobacz Suri też jest versem i zobacz ile ma ocen doskonałych, świetnie daje sobie radę na wystawach wśród showów.

Tu piszesz,że np. do Iwony psów zastrzeżeń nie masz ale większość Polskich hodowców ma umiarkowane oziki, które używa w hodowli.

Może mod rozdzieliłby temat bo robi się tu offtop?

Ostatnio zmieniony przez Kara dnia Wto Lip 27, 2010 18:18, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Musiałek

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 18:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Blue tez nie ma duzo futra!! ale jest poprawny anatomicznie i ruchowo i jest multi championem, interchampionem i dumnym tatusiem Wink
Powrót do góry
Kara

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musiałek napisał:
Blue tez nie ma duzo futra!! ale jest poprawny anatomicznie i ruchowo i jest multi championem, interchampionem i dumnym tatusiem Wink

Dumny tatuś? Może coś więcej w dziale szczeniaczków? Very Happy Very Happy Very Happy

Powrót do góry
Aganiok

PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytając dyskusją zainincjowaną przez Joasię pod wpływem psa Kryzy, chciałam również napisać swoj komentarz. Bardzo podoba mi się stwierdzenie, Iwonki i Kasi - genetyka potrafi płatać figle i ciężko nią sterować. Z tego miejsca poddaje się samokrytyce- na pierwsze krycie jechałam do Belgii, bo uważałam, ze warto. Wszystkie dzieci są wysokie (to było oczywiste, ze tak się stanie i nie przeszkadza mi to). Jednak Axon jest za cięzki i po prostu za duży. Nie chciałam uzyskać psa w takim oto typie- ale tak się stało.
Można też z powodzeniem znaleść przypadki w inna stronę, że po mocnych, bardzo ofutrzonych rodzicach są drobne i lekkie psy w słabym wystawowym typie - hodowca psów wystawowych też tego pewnie nie oczekiwał - genetyka.
Ojciec kryzego ma w samych Niemczech dużo naprawdę ładnych synów i córek. Dlaczego sam Kryzy wygląda tak a nie inaczej- ciężko powiedzieć. Nie jest totalnie w typie...
To, że się taki urodził to jedno. Ale pytanie uważam jest inne- czy taki pies powinien wygrywać wystawy i mieć potomstwo (?)
Iwonka słusznie zauważyła, ze jest wszystko jest kwestią wyborów- często psy z super budową mają słabsze popędy, ale te przeznaczone do pracy często mają wady budowy. Hodowca wybiera pewne cechy jakie uważa za pożądane i jakich w danym połączeniu potrzebuje, zawsze coś się naprawi a coś pogorszy, czy będzie to sam charakter, czy głowa itp. A i każdy szuka innych cech charakteru u psa, jedni wolą psy zamknięte w sobie inni bardziej otwarte itp. A futro ma to do siebie- ze najczęściej jest cechą zmienną - raz jest go więcej raz jest go mniej.
Reklama

Wysłany: Pon Sie 02, 2010 14:55    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wystawy 2010 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2
Skocz do: