|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
haliba
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 20:41 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
|
Powrót do góry |
|
 |
haliba
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 21:04 Temat postu: barva |
|
|
to je černý - ale od slunce -čokoládový (junior Axel) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 21:10 Temat postu: Re: barva |
|
|
haliba napisał: | to je černý - ale od slunce -čokoládový (junior Axel) |
on mieszka na dworze czy po prostu dużo na słońcu przebywa? ja również mam czarnego psa, który lubi się opalać na słońcu  _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
haliba
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 21:22 Temat postu: |
|
|
żyją w ogrodzie, które wysypały i schronienia. 2 mies. temu wszystko było czarne, bardzo włosy już nie ma, i być czarne, dobrej nocy, dziś rano mam do pracy o 4.00 god. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Musiałek
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 07:05 Temat postu: |
|
|
joasia i junka napisał: | Sory hodowcy, niestety ale pojadę po całości, bo mnie właśnie lekko mówiąc szlag trafił. Co to ma być? Bo wzorcem to Australijczyka nie przypomina, jak sobie pomyśle, ze wy też takie wielkie potwory hodujecie, to mi się słabo robi, niestety będę tu chamska, ale taka jest prawda, kupę futra, zero popędów. Ja rozumiem, ze na wystawy to trzeba trochę tego futra mieć, no ale bez przesadyzmu, to nie pies, który powinien zaganiać bydło, tylko jakiś czołg!
No i niestety taki Atrey, przy takim czołgu wymięka, bo ani on futra nie ma, ani jest wielki. No i powie mi ktoś jak pies, z linii bardziej pracujących przy takich potworach ma zrobić reproduktora?! Bo wiadomo, ze sędzia mając do wyboru kupę futra bez popędów i mało futra z popędami, wybierze pierwszą wersje.
Ależ nasza piękna rasa się psuje przez takich hodowców, co psu na futro hodują!!!
Wiem, że jestem niegrzeczna, ale przynajmniej szczera! |
ten pies wcale NIE ma duzo futra!!!!!
Kazdy hoduje to co mu się podoba - czy ty sobie tego życzysz czy nie i takie postulaty nic nie dadza
ja tez bym chciała aby swiat był złozony z normalnych ludzi a tak nie jest!!! - czy jacys tam rodzice by tego chcieli // moze uprawiajac seks marzyli o przystojnym inteligentnym brunecie który mimo ze bedzie bogaty, mial wspaniałą rodzine to jeszcze zajmie sie rodzicami na starosc
czy tak wyjdzie??? GENETYKA i wychowanie pokaze!!
KUPA FUTRA!! a co ma jedno do drugiego - tu chodzi o anatomie i ruch, linie gorna, sprężystoś mięśni !!! bo to jest najwazniejsze w aussie, potem temperament i ogolne wrazenie razem z futrem! (przynajmniej ja tak to widze )
w ozdóbkach które maja błyszczec futrem na poduszce bedziesz oceniac szate )
rownie dobrze odbijac pileczke moglabym napisac co z tego ze vers czy sportowiec ma poped i jest bez futra jak rusza sie jak kaleka bo zbudowany jest tragicznie
mnie sie jeszcze nie 'udało' wyhodowac psa jak ten - i o genetyko dzieki ci za to! ale mysle ze troszke za bardzo sie rozpedziłas z tym najazdem na nas - hodowców czasami nie od nas zalezy jak sie szczenie rozwinie! tab aby wszystkim dogodziło |
|
Powrót do góry |
|
 |
Musiałek
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 09:13 Temat postu: |
|
|
I jeszcze jedno Joasiu )
a jaki ty masz problem aby twój Atrey był REPRODUKTOREM ??
przeciez nie musisz być na pierwszej lokacie ! wystarczy aby sedzia docenil jego budowe, ruch i poped i aby otrzymał 3 oceny doskonałe w tym jedna z wystawy miedzynarodowej - konkurencja w żaden sposób ci w tym nie powinna przeszkadzac jesli masz psa na ocene doskonałą ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
joasia i junka

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 17:58 Temat postu: |
|
|
Akurat Iwona jak wiesz, bo już Ci to mówiłam, do Twoich psów żadnych zastrzeżeń nie mam. Słów swoich nie cofnę, bo po prostu tak uważam i nikogo za to co napisałam przepraszać nie zamierzam.
"aby otrzymał 3 oceny doskonałe w tym jedna z wystawy miedzynarodowej - konkurencja w żaden sposób ci w tym nie powinna przeszkadzac jesli masz psa na ocene doskonałą !"
Tu się z Tobą nie zgodzę, bo jak oglądam wyniki, to widzę, ze pies nie bardzo przypominający Showa, bez dużej ilości futra oceny doskonałej raczej nie otrzyma!! Przynajmniej nie u nas w kraju, a mnie niestety nie stać jechać do np. Holandii, (gdzie troche inaczej już patrzą na versy czy workingi) żeby psu zrobić uprawnienia!
Nie wiem czy Wanda się nie obrazi, ale przytoczę tu przykład Kaidena, czy jakby stanął na jednym ringu wystawowym z psem typowo showowym, czy sędzia dał by mu ocenę doskonałą. Zapewne podrapał by się po głowie i powiedziała, ze ten pies ringi pomylił!! Chyba, ze byłby naprawdę wyedukowany i wiedziałby, ze tu worki też występują. _________________
  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Musiałek
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 18:05 Temat postu: |
|
|
Joasiu ) wiecej wiary w swojego psa !!
a po wynikach tej wystawy - sama widzisz - wszystko jest mozliwe ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 18:13 Temat postu: |
|
|
joasia i junka napisał: | Akurat Iwona jak wiesz, bo już Ci to mówiłam, do Twoich psów żadnych zastrzeżeń nie mam. Słów swoich nie cofnę, bo po prostu tak uważam i nikogo za to co napisałam przepraszać nie zamierzam.
"aby otrzymał 3 oceny doskonałe w tym jedna z wystawy miedzynarodowej - konkurencja w żaden sposób ci w tym nie powinna przeszkadzac jesli masz psa na ocene doskonałą !"
Tu się z Tobą nie zgodzę, bo jak oglądam wyniki, to widzę, ze pies nie bardzo przypominający Showa, bez dużej ilości futra oceny doskonałej raczej nie otrzyma!! Przynajmniej nie u nas w kraju, a mnie niestety nie stać jechać do np. Holandii, (gdzie troche inaczej już patrzą na versy czy workingi) żeby psu zrobić uprawnienia!
Nie wiem czy Wanda się nie obrazi, ale przytoczę tu przykład Kaidena, czy jakby stanął na jednym ringu wystawowym z psem typowo showowym, czy sędzia dał by mu ocenę doskonałą. Zapewne podrapał by się po głowie i powiedziała, ze ten pies ringi pomylił!! Chyba, ze byłby naprawdę wyedukowany i wiedziałby, ze tu worki też występują. |
Spokojnie da się versowi w Polsce zrobić reproduktora. Zobacz Suri też jest versem i zobacz ile ma ocen doskonałych, świetnie daje sobie radę na wystawach wśród showów.
Tu piszesz,że np. do Iwony psów zastrzeżeń nie masz ale większość Polskich hodowców ma umiarkowane oziki, które używa w hodowli.
Może mod rozdzieliłby temat bo robi się tu offtop? _________________
http://showfarm.cba.pl/
Ostatnio zmieniony przez Kara dnia Wto Lip 27, 2010 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Musiałek
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 18:17 Temat postu: |
|
|
Blue tez nie ma duzo futra!! ale jest poprawny anatomicznie i ruchowo i jest multi championem, interchampionem i dumnym tatusiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 18:19 Temat postu: |
|
|
Musiałek napisał: | Blue tez nie ma duzo futra!! ale jest poprawny anatomicznie i ruchowo i jest multi championem, interchampionem i dumnym tatusiem  |
Dumny tatuś? Może coś więcej w dziale szczeniaczków?  _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aganiok

|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 14:55 Temat postu: |
|
|
Czytając dyskusją zainincjowaną przez Joasię pod wpływem psa Kryzy, chciałam również napisać swoj komentarz. Bardzo podoba mi się stwierdzenie, Iwonki i Kasi - genetyka potrafi płatać figle i ciężko nią sterować. Z tego miejsca poddaje się samokrytyce- na pierwsze krycie jechałam do Belgii, bo uważałam, ze warto. Wszystkie dzieci są wysokie (to było oczywiste, ze tak się stanie i nie przeszkadza mi to). Jednak Axon jest za cięzki i po prostu za duży. Nie chciałam uzyskać psa w takim oto typie- ale tak się stało.
Można też z powodzeniem znaleść przypadki w inna stronę, że po mocnych, bardzo ofutrzonych rodzicach są drobne i lekkie psy w słabym wystawowym typie - hodowca psów wystawowych też tego pewnie nie oczekiwał - genetyka.
Ojciec kryzego ma w samych Niemczech dużo naprawdę ładnych synów i córek. Dlaczego sam Kryzy wygląda tak a nie inaczej- ciężko powiedzieć. Nie jest totalnie w typie...
To, że się taki urodził to jedno. Ale pytanie uważam jest inne- czy taki pies powinien wygrywać wystawy i mieć potomstwo (?)
Iwonka słusznie zauważyła, ze jest wszystko jest kwestią wyborów- często psy z super budową mają słabsze popędy, ale te przeznaczone do pracy często mają wady budowy. Hodowca wybiera pewne cechy jakie uważa za pożądane i jakich w danym połączeniu potrzebuje, zawsze coś się naprawi a coś pogorszy, czy będzie to sam charakter, czy głowa itp. A i każdy szuka innych cech charakteru u psa, jedni wolą psy zamknięte w sobie inni bardziej otwarte itp. A futro ma to do siebie- ze najczęściej jest cechą zmienną - raz jest go więcej raz jest go mniej. _________________ Hodowla Exenata www.exenata.pl
Rehabilitacja i Fizjoterapia www.vetmobility.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 14:55 Temat postu: |
|
|
|
|