Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Psy rasowe - co poszło nie tak...?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wybór psa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yuli

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy temat.
Też posiadam futrzastą rasę, mam nawet sukę, która w pełnym futrze ma naprawdę dużo włosa, ale nie przyszłoby mi do głowy określać ją jako kalekę. Hodowca nie kładł nacisku na skrajną cechę anatomiczną i jest zbudowana poprawnie. Co ważniejsze, popędami mogłaby obdarować kilka psów.

Zapożyczam zdjęcie z Myriadkowej galerii - celowy wybór.
http://i1235.photobucket.com/albums/ff427/youstinker2/_DSC0397.jpg
Nadia89, oceniasz tego psa jako ofutrzonego? Z pewnością tak. Czy to znaczy, że przez futro nie ma dobrego charakteru, brakuje mu popędów czy niedomaga wyzwaniom fizycznym? Nie sądzę.
Nie rozumiem piętnowania hodowcy, bo pokrył psem z dużą ilością włosa - skoro wyszły psy poprawnie zbudowane i o normalnym charakterze, to w czym problem?
Krzywdząca jest selekcja na wybraną cechę anatomiczną, nie dbając o inne cechy czy charakter.

Ludzie mają różne oczekiwania, mamy różne typy w rasach, niech każdy wybiera co mu odpowiada. Dopóki nie dochodzi do tego, że z rasy pracującej robi się pluszaczek (bo wtedy ten ktoś powinien może zdecydować się na inną rasę o spokojniejszym usposobieniu, a nie drastycznie ingerować w temperament).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Wto Lis 27, 2012 11:57    Temat postu:

Powrót do góry
agu

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 12:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wracając do filmiku do którego link podała PolseHeeks- ten z bbc, obejrzyjcie bo naprawdę warto.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Nadia86

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 12:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alez ja Lexusa bardzo lubie....i jest to bardzo fajny psiak...ba...mialam miec szczeniaka po Idzie wlasnie:)) wiec troszke kiepski przyklad dalas;)) Lexus bylby moim idealem gdyby nie ilosc futra...mialam miec po nim szczeniaka ale po pierwsze jak dowiedzialam.sie ze mam suczke z czech to nie chcialam ryzykowac bo po Idzie moglo sie tyle suczek nie urodzic zeby starczylo dla mnie...inna rzecz to balam sie futra po Lexusie i to byl jedyny minus dla mnie...i nie tylko dla mnie..a czekalam.juz 6 lat i zalezalo.mi na psiaku w tym roku.w koncu sama Justyna nie lubi ofutrzonych psow..ale byl to przyklad krycia na charakter i zauwaz jaka suka byla kryta...z mega wlosem czy jednak nie bardzo....wiec kiepski przyklad przytoczylas..bo miot robiony typowo pod sport na charakter rodzicow...a futro ...futro tu bylo minusem nie zaleta...ale bylo w pakiecie i w porownaniu do zalet psow z miotu...ich popedach i budowie ...minus futra to naprawde najmniejszy problem....ja mowie o kryciach na futro...na mase....bo futro jest piekne...a nie o kryciach gdzie futro jest bonusem nie koniecznie porzadanym....Wink

I tak dalej podtrzymuje ze futro uposledza psy i ich wytrzymalosc....i dziwnym trafem Justyna chciala ogolic Migotka bo klakow nie lubi wiec dalej to byl glupi przyklad;)))

ale ja sie za Justyne wypowiadac nie bede ani w jej imieniu bo gdyby chxiala sama by to uczynila...a wywolywanie ludzi do tablicy tez jest dziwnym sposobem na dyskusje...

I niektore oziki nie bylyby golone z futra gdyby im jednak nie przeszkadzalo w upaly..wiec tyle odemnie w temacie futra i jego przydatnosci w zyciu
asher

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 13:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kara napisał:
Zaczynają mnie śmieszyć te dyskusje wyższości typów aussie nad innymi. Ja mówię jakbym miała 100 owiec to bym se worka kupiła, owiec nie mam chcę psa fajnego chętnego do pracy to mam showka i jestem prze szczęśliwa bo ta rasa spełnia moje wymagania w 100% Smile
Kara, ja nie twierdzę, że któryś typ jest lepszy, niż inny. Chciałam tylko zwrócić uwagę na to, jak różnie jest rozumiane "umiarkowanie".

Piszesz, że u wielu showów wrażenie ciężkiej kości powoduje grooming. No ale skoro stylizuje się oziki szołowe na psy o mocnej kości, to czy nie oznacza to, że taka mocna kość się szołowym hodowcom podoba? Jeśli się nie podoba, to po cholerę na takie je stylizują?
A skoro się taka kość podoba, to chyba naturalne, że w hodowli się do niej dąży?

Mokka, tak, masz rację, w tej rasie jeszcze nie jest tragicznie. Ale jak sądzisz, jak długo to potrwa? Obecny wygląd i obecna psychika ONa też nie powstała z dnia na dzień... I też chodziło m. in. o "piękny kłus" Cool
Powrót do góry
Nadia86

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 13:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yuli napisał:

Krzywdząca jest selekcja na wybraną cechę anatomiczną, nie dbając o inne cechy czy charakter.

Ludzie mają różne oczekiwania, mamy różne typy w rasach, niech każdy wybiera co mu odpowiada. Dopóki nie dochodzi do tego, że z rasy pracującej robi się pluszaczek (bo wtedy ten ktoś powinien może zdecydować się na inną rasę o spokojniejszym usposobieniu, a nie drastycznie ingerować w temperament) ).
[/b]

i dla mnie chyba tyle w tym temacie
Mokka

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 13:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asher napisał:
Mokka, tak, masz rację, w tej rasie jeszcze nie jest tragicznie. Ale jak sądzisz, jak długo to potrwa?

Nie mam pojęcia, ile to potrwa, ale ja tylko to chciałam zauważyć - że w ozikach naprawdę nie ma wielkich odstępstw od prototypu.
A tu rozgorzała dyskusja, co się komu bardziej, czy mniej podoba. A nie, która wersja jest bliższa pierwotnemu wzorcowi.
Powrót do góry
asher

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 13:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IMHO, do wzorca (mam na myśli wzorzec ASCA) najbliżej workingom i versom. Patrząc ogólnie, a nie na pojedyncze przykłady.
Powrót do góry
sarayu

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak , ale jak słusznie zauważyła Mokka i wstawiła nawet zdjęcia..
aussie , z przed kilkunastu lat wyglądem bardziej przypomina showka .
W innych rasach upośledzenia i wady genetyczne są o wiele gorsze.
O ile to , że pies ma dużo futra można jakkolwiek zaliczyć do upośledzeń O.o..

Mojemu psu w bieganiu po parę godzin, bieganiu (póki co ) za frisbee czy pasieniu owiec nie przeszkadza futro, a instynkty ma prawidłowe (mimo , że przewodnik jest do kitu Razz ) .. I jest całkowicie zdrowy mimo większej ilości futra , która nadal rośnie.
Więc czy to jest dyskusja na temat zmian jakie są wprowadzane w dzisiejszych czasach w rasach ? czy też dyskusja mająca udowodnić , że showy są gorsze, bo mają dużo futra i nie nadają się do sportów?

O gustach się nie dyskutuje. Jednym sie podobają te , innym tamte.
Ale jest to ta sama rasa, która nie jest w żaden sposób upośledzona ( biorąc pod lupę np. psy z filmiku) i różni się pod pewnymi względami. Ale żadna z linii nie jest gorsza czy lepsza.
Powrót do góry
Mokka

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 14:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asher napisał:
IMHO, do wzorca (mam na myśli wzorzec ASCA) najbliżej workingom i versom. Patrząc ogólnie, a nie na pojedyncze przykłady.

A ja bym się skłaniała ku opnii, że bardziej versom niż workingom.
Sami przecież założyliście topik, gdzie wrzucacie fotki borderów i ozików borderopodobnych i bawimy się w zgadywanki, co to za rasa Wink .
I niemal wszyscy zachwycają się tymi ozikami, których nie można odróznić od borderów. I jak to się ma do archiwaliów? Prastary aussie jest inny niż bc. Sporo inny, a nawet całkiem inny. Owszem, bordery przyczyniły się do powstania rasy, ale po to ją powołano, aby ten pies różnił się od tamtego.
Nie ukrywając, że ja również zdecydowanie wolę psy lżejsze i smuklejsze (dlatego nie mam aussie Wink ), nie mogę jednak pogodzić się z takim podejściem, że psy mocne i futrzaste to jest odstępstwo od wzorca rasy, a lekkie szczudłaki to kontynuowanie prastarych linii. Archiwalne fotki pracujących (workingowych, bo innych wtedy nie było) ozików trochę temu jakby przeczą.
Powrót do góry
yuli

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nadia, ale tu nie chodzi o wywoływanie do tablicy, krytyke miotu czy psa. Pokazuje Ci, że dużo futra nie robi z psa kaleki. Dziwi mnie, że czujesz się na siłach oceniać Karę, która jednak jakieś cele ma, bo nie kryje psem zza płotu tylko jedzie kawał drogi. I uzasadnia, że jednak charakter i zdrowie były ważne - czy takich hodowców należy bojkotować?

Nadia86 napisał:
I niektore oziki nie bylyby golone z futra gdyby im jednak nie przeszkadzalo w upaly..wiec tyle odemnie w temacie futra i jego przydatnosci w zyciu
Ja nie jestem za goleniem, co więcej uważam to za marny wymysł ludzi Wink
Nie znam żadnego ogolonego (z powodów przeszkadzania w upały) groenendaela, ale może nie znam cudownych właściwości czarnego koloru na słońcu Wink Ja w 30' upał nie ciągnę psa na maraton.
Ale to już podchodzi pod offtop.

*pluszaczek (z poprzedniego postu) - w odniesieniu do charakteru.
Powrót do góry
asher

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 14:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mokka, ale jak twoim zdaniem wygląda dzisiejszy typowy working? Zerknij sobie np. na tę stronę, hodują workingi "z dziada pradziada": http://users.htcomp.net/slashv/home.htm
Ja nie twierdze, że showy w ogóle nie są zgodne ze wzorcem. Ale jednak workingom do niego bliżej.

Szczurowate oziki to też odstępstwo od wzorca. Dla mnie do przyjęcia, bo jestem w stanie pojąć selekcję na charakter i wartość użytkową i zostawienie wyglądu przypadkowi (no, nie tak do końca, bo pewne cechy fizyczne wpływają na użytkowość).
Za to ni w ząb nie kumam co kieruje ludźmi, którzy wybierają daną rasę po to, żeby z założenia ją zmieniać... A tak robią hodowcy showów, ścigający się który pies ma mocniejszą głowę, mocniej zaznaczony stop, więcej futra, głębsze kąty...

A już zupełnie, zupełnie nie rozumiem, dlaczego ciężkie, limfatyczne psy zgarniają tytuły, a szczurowaty nie ma szans na hodowlankę? I jedno i drugie jest odstępstwem od wzorca. Czyżby więc jednak "szczurowatość" była uważana za gorszy "grzech" niż "misiowatość"?
Powrót do góry
Izol&Pepper

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie tez to zawsze zastanawialo dlaczego wytykamy duze mocne, a zachwycamy sie przesadnie chudym i bezwlosym Very Happy zawsze mnie to dziwilo... badzmy uczciwi... przesadnosc jest zla i w jedna i w druga strone. A aussik to UMIARKOWANY pies. Wszyscy podkreslamy jak wazny u psow pracujacych jest instynkt i charakter i sprawa oczywista jest selekcja na te cechy A czasy sie zmieniaja, ludzie sie zmieniaja i tak jak wszystko dookola i psy beda sie zmieniac... tylko trzeba kontrolowac kierunek tych zmian. Szczegolnie, ze patrzac na stare fotki ja takze widze conajmniej versy nie mowiac o czesci tych jak to sie okresla showow Very Happy szczegolnie patrzac na glowe, ktora zawsze byla wyraznie odrozniajaca sie od borderowych czyli masywniejsza i bardziej "misiowata" (oczywiscie wszystko bez skrajnosci i przesady i zero ataku na nikogo;) mowilam to ja - milosniczka dorodnych glow Very Happy

Ps. Nigdy nie slyszalam o selekcji "na futro" jak mowi Nadia, zazwyczaj jest to tez cecha jedna z wielu

Asher zgadzam sie z Toba, ze obydwa typy sa przegieciem

Ostatnio zmieniony przez Izol&Pepper dnia Wto Lis 27, 2012 15:01, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mokka

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 14:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asher napisał:
Mokka, ale jak twoim zdaniem wygląda dzisiejszy typowy working? Zerknij sobie np. na tę stronę, hodują workingi "z dziada pradziada": http://users.htcomp.net/slashv/home.htm
Ja nie twierdze, że showy w ogóle nie są zgodne ze wzorcem. Ale jednak workingom do niego bliżej.

Niom, zerkłam i tym bardziej podtrzymuję swoją opinię po obejrzeniu galerii-historii. Krótkie, zwarte futrzaki w zdecydowanej przewadze Laughing .
Powrót do góry
Kara

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 15:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asher napisał:
Piszesz, że u wielu showów wrażenie ciężkiej kości powoduje grooming. No ale skoro stylizuje się oziki szołowe na psy o mocnej kości, to czy nie oznacza to, że taka mocna kość się szołowym hodowcom podoba? Jeśli się nie podoba, to po cholerę na takie je stylizują?
A skoro się taka kość podoba, to chyba naturalne, że w hodowli się do niej dąży?

Jeśli komuś ma sie ta super mocna kość podobać to jedynie sędziemu oceniającemu psa w ringu bo on wybiera tego NAJ - dlatego hodowcy typowo nastawieni na show często starają się oczekiwać wymaganiom sędziów. Ale to też nie znaczy,że ktoś tak jak np. ja też muszę dożyć do super hiper mocnych psów bo mam showy. Show showowi nie równy tak jak, work workowy bo jeden może być wysokonożny,lekki z delikatną główką a drugim workiem mocnej kości, zwartej,krępej budowie z mocną główką.

http://showfarm.cba.pl/
Powrót do góry
asher

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 17:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mokka napisał:
asher napisał:

Niom, zerkłam i tym bardziej podtrzymuję swoją opinię po obejrzeniu galerii-historii. Krótkie, zwarte futrzaki w zdecydowanej przewadze Laughing .

Nie no, ja widzę zupełnie na odwrót, w psach ze Slash V kiedyś, a teraz nie widzę jakiejś szczególnej różnicy.
Lata '70: http://users.htcomp.net/slashv/70.htm
Lata obecne: http://users.htcomp.net/slashv/2000_2.htm
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Wto Lis 27, 2012 17:04    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wybór psa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5
Skocz do: