Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Charakter i potrzeby ruchowe aussie a bordera.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wybór psa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aganiok

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wink nie ma jak to skroty Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 20:56    Temat postu:

Powrót do góry
juskro

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 21:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eh moze poza tematem ale strasznie lubie czytac to jak opowiadacie o swoich psach... Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Nazwa Skype
Aganiok

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewnie widzac w tych opowiesciach ze jestesmy w te burki zapatrzeni jak w ikone Cool
Mimo wad jakie ma sucz ( jak kazdy zreszta Wink ) to nie zamienilabym jej...

yyy... chyba ze.... ... Twisted Evil
huska

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Z tego co piszecie wynika, że wcale nie jest tak, źle. To dobrze Smile
też tak myślę. W końcu staram się myśleć opytmistycznie Smile
Cytat:
Jest przyzwyczajona do tego, że na ulicy ludzie nas zaczepiają i pchają się do niej z łapami.
Ja czasem staram się mówić, uwaga, gryzie, ale rzadko to pomaga...

aganiok - no wiesz co Twisted Evil
Kara

PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 21:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wiem,że np. mój mógłby stanąc w mojej obronie już raz była taka sytuacja gdzie sie kolegami wygłupiałam i pies zaragował ostrym szczekaniem i warczeniem,że musiałam zamknąć do innego pokoju ale po jakims czasie juz bylo ok juz dawal sie znajomym glaskac itp.
Szybko przyzwyczaja sie do nowych osob, ktore slodko do niego mowia czy chociaz pachna jedzeniem. Ale jak ktos nagle obcy sie klania i chce poglaskac odsuwa sie momentalnie, jest nieufny do obcych poki nie zauwazy moich intenscji co do czlowieka.
Dominantem nie jest, moje sunie go ustawily. Je z miski z kotami, zabawkami zacheca do zabawy psy i koty.

http://showfarm.cba.pl/
Powrót do góry
myriad

PostWysłany: Pią Mar 14, 2008 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

huska napisał:
Ja czasem staram się mówić, uwaga, gryzie, ale rzadko to pomaga...

Polecam: "uwaga, pies ma grzybice" Twisted Evil

Huska, co do Twojego pytania - szanse na to, ze sie nie zaakceptuja sa bliskie zeru. Szczeniak aussie, naprawde nawet z absolutnie najgorszej hodowli i z zerowa socjalizacja, nie zagryzlby Ci doroslej suki husky Wink

W ogole aussiki naprawde dobrze funkcjonuja w stadach, w wiekszosci znanych mi duzych hodowli nie ma problemow z tym, zeby wszystko biegalo razem luzem.
Powrót do góry
Ala

PostWysłany: Pią Mar 14, 2008 10:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Polecam: "uwaga, pies ma grzybice"

Dobre, nie wpadła bym na to Laughing

Fajne opisy waszych aussików , miło sie czyta i zawsze czegoś nowego mozna dowiedzieć sie o rasie.

Jantar [']
Majki (Maine Coon) [']
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
huska

PostWysłany: Pią Mar 14, 2008 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Szczeniak aussie, naprawde nawet z absolutnie najgorszej hodowli i z zerowa socjalizacja, nie zagryzlby Ci doroslej suki husky Wink
Tutaj mi chodziło akuart o drugiego psa, czy się zakceptują Smile ale dobrze wiedzieć Laughing
Kara

PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I które agresywniejsze? Laughing Laughing Laughing
Dobra żart, oba łagodne jak baranki Cool

Powrót do góry
Amulinka

PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Border się szczerzy, znaczy się agresywniejszy Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kara

PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Amulinka napisał:
Border się szczerzy, znaczy się agresywniejszy Wink

Diuk często ma od dziewczyn takie uśmiechy, za nachalność w zabawie Laughing A border łaaaaagodniutki i słodziutki w rzeczywistości Very Happy

Powrót do góry
Ania&Psy

PostWysłany: Sob Sie 01, 2009 23:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

huska napisał:
A np. jeśli miałabym psa SH, a chciałabym kupić psa ozika, psy byłyby razem od malutkości, to istnieje ryzyko, że kiedyś się pożrą tak, że z daleka nie będą mogły na siebie patrzeć ?

Odkopuję temat i chcę odpowiedzieć na Twoje pytanie, coś już mogę na ten temat napisać. Wink

Blues jakoś na początku czerwca zaczął w końcu dojrzewać, oprócz tego jest małym cholernym złodziejem, któremu nic nie jest straszne. Co prawda bez problemu podporządkowywuje się innym psom; sytuacja sprzed paru dni - kiedy Diuk ustawiał Bluesa na spacerze, ten od razu się mu poddał.
Scooby za to lubi sobie podominować inne psy, pokazać, kto tu rządzi.

I właśnie na tle ustalania miejsc w stadzie nie ma żadnych problemów, górą oczywiście jest Scooby. Wszystko ustaliło się normalnie, był szczeniak i był dorosły pies, to wiadomo, a potem już tak zostało i się przyjęło.
Problem jednak pojawia się przy Scoobiego misce, bo ten mały cholernik potrafi łeb do niej włożyć, kiedy haszczak je. I właśnie przy takiej jedzeniowo-złodziejskiej sytuacji była pierwsza krwawa bójka. Cóż, Blues nie respektuje warczenia, pokazywania zębów*, kiedyś do tego dojść musiało. Niedługo po tej sytuacji Blues próbował znowu zrobić to samo. Rolling Eyes Teraz nie ma prawa bytu w pomieszczeniu, w którym Scooby dostaje jeść, i problem z głowy. Jednak z piciem wody z jednej miski równocześnie nie ma najmniejszych problemów.
Ale nie licząc tego, są bardzo zgranym towarzystwem, charakterem i sposobem zabawy szczególnie podobni, dobrani super. Very Happy Smile Dlatego ja połączeniu husky vs aussie nie mam nic przeciwko, szczególnie jeśli do dorosłego psa dojdzie szczeniak. Smile

*Naszego 'nie' również nie respektuje. Dla niego liczy się sama chwila, kiedy ma coś w buzi (a to jest dosłownie ułamek sekundy, bo on nie gryzie, on połyka), a to co będzie potem - trudno. Co prawda nie jest tak, że on wskakuje na stoły na naszych oczach, raczej wszystko dzieje się, kiedy nikt z domowników tego nie widzi, bo akurat nieopacznie ktoś kanapkę na blacie zostawił. Dlatego żadne metody typu nauka psa leżenia, kiedy my jemy tutaj nie będą przydatne. Chociaż chyba wszyscy się już do tego przyzwyczaili. Wink
Powrót do góry
huska

PostWysłany: Nie Sie 02, 2009 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od tamtego czasu wiele się zmieniło Wink
Po wielu kontaktach z małymi nawet szczeniorkami - wiem, że nie będzie problemu Wink

Cytat:
Co prawda nie jest tak, że on wskakuje na stoły na naszych oczach, raczej wszystko dzieje się, kiedy nikt z domowników tego nie widzi, bo akurat nieopacznie ktoś kanapkę na blacie zostawił.

I zaraz potem na twarzy psa taka skrucha - ale przy następnej okazji nie omieszka się powstrzymać Laughing Wink
Ania&Psy

PostWysłany: Nie Sie 02, 2009 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

huska napisał:
Cytat:
Co prawda nie jest tak, że on wskakuje na stoły na naszych oczach, raczej wszystko dzieje się, kiedy nikt z domowników tego nie widzi, bo akurat nieopacznie ktoś kanapkę na blacie zostawił.

I zaraz potem na twarzy psa taka skrucha - ale przy następnej okazji nie omieszka się powstrzymać Laughing Wink

Dokładnie. Laughing
Powrót do góry
Pati

PostWysłany: Nie Sie 02, 2009 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szpenio ma 10 miesięcy i u niego wygląda to teraz tak. (zdaję sobie sprawę, że przechodzi teraz wiek rozszalałych dzikich hormonów, więc trochę może się jeszcze pozmieniać)
Agresja wobec psów - zero, ma kompletengo świra na punkcie psich towarzyszy. Widzi=popiskuje, patrzy na nas prosząco, by tylko troszeczkę się do kumpla/kumpeli zbliżyć, idzie gdy pozwolimy (jest bardzo ale to bardzo grzeczny, choć miewa czasem fazę na "głuchego psa"Wink ). Ujmuje swoim wdziękiem nawet agresory-zabijatory amstafy, itp kłapo-szczęki. Miał tylko jedną, czy dwie sytuacje, gdy inny pies go pogonił i oszczekał - wtedy Szpenio umie pokazać zęby, więc w razie czego ciapą nie będzie.
Agresja wobec ludzi - kiedy nie zna burczy i fuka, co mamy nadzieję, przejdzie mu po fazie dorastania. Kiedy zna merda i tak komicznie zagina ogonek raz na jedną stronę raz na drugę stronę pupki, inne osoby przyjazne, ale nieznane trzyma na dystans, gdy nie ma ochoty głaskać się nie daje. Dzięki temu, że prawie wszędzie go ze soba zabieramy umie zachowac się również u obcych - siada przy naszych nogach, kładzie pod stołem i czeka, aż wizyta się skończy.
Bronienie swoich rzeczy, jedzenia, zabawek - zero. Kiedy bawi się z innymi psami raz zabiera zabawke, patyk i ucieka, raz oddaje i olewa.
Poza tym nie ma mega-super kondycji, pomimo tego, że serwujemy mu dużo ruchu i zabawy. Byliśmy u weta - wniosek - Szpeńcio jest zdrów jak ryba, ale nie każdy pies jest sportowcem. Jednak lekarz stwierdził, że skoro nasz aussie biega za frisbee, towarzyszy nam przy wedrówkach, biegach, spacerach, rowerze, pływa w jeziorze, itp itd, to z pewnością to wszystko wpłynie pozytywnie na rozwój jego kondycji.
Reklama

Wysłany: Nie Sie 02, 2009 19:13    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Wybór psa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4
Skocz do: