|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Aganiok

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 20:56 Temat postu: |
|
|
nie ma jak to skroty  _________________ Hodowla Exenata www.exenata.pl
Rehabilitacja i Fizjoterapia www.vetmobility.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 20:56 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
juskro
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 21:01 Temat postu: |
|
|
eh moze poza tematem ale strasznie lubie czytac to jak opowiadacie o swoich psach...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aganiok

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 21:08 Temat postu: |
|
|
pewnie widzac w tych opowiesciach ze jestesmy w te burki zapatrzeni jak w ikone
Mimo wad jakie ma sucz ( jak kazdy zreszta ) to nie zamienilabym jej...
yyy... chyba ze.... ...  _________________ Hodowla Exenata www.exenata.pl
Rehabilitacja i Fizjoterapia www.vetmobility.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
huska

Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 648 Skąd: Piekary :) // Mysłowice
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 21:39 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Z tego co piszecie wynika, że wcale nie jest tak, źle. To dobrze Smile | też tak myślę. W końcu staram się myśleć opytmistycznie
| Cytat: | | Jest przyzwyczajona do tego, że na ulicy ludzie nas zaczepiają i pchają się do niej z łapami. | Ja czasem staram się mówić, uwaga, gryzie, ale rzadko to pomaga...
aganiok - no wiesz co  _________________ ,,Szczęśliwy hasior to zmęczony hasior''  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 21:43 Temat postu: |
|
|
Ja wiem,że np. mój mógłby stanąc w mojej obronie już raz była taka sytuacja gdzie sie kolegami wygłupiałam i pies zaragował ostrym szczekaniem i warczeniem,że musiałam zamknąć do innego pokoju ale po jakims czasie juz bylo ok juz dawal sie znajomym glaskac itp.
Szybko przyzwyczaja sie do nowych osob, ktore slodko do niego mowia czy chociaz pachna jedzeniem. Ale jak ktos nagle obcy sie klania i chce poglaskac odsuwa sie momentalnie, jest nieufny do obcych poki nie zauwazy moich intenscji co do czlowieka.
Dominantem nie jest, moje sunie go ustawily. Je z miski z kotami, zabawkami zacheca do zabawy psy i koty. _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 10:37 Temat postu: |
|
|
| huska napisał: | | Ja czasem staram się mówić, uwaga, gryzie, ale rzadko to pomaga... |
Polecam: "uwaga, pies ma grzybice"
Huska, co do Twojego pytania - szanse na to, ze sie nie zaakceptuja sa bliskie zeru. Szczeniak aussie, naprawde nawet z absolutnie najgorszej hodowli i z zerowa socjalizacja, nie zagryzlby Ci doroslej suki husky
W ogole aussiki naprawde dobrze funkcjonuja w stadach, w wiekszosci znanych mi duzych hodowli nie ma problemow z tym, zeby wszystko biegalo razem luzem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ala

|
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 10:51 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Polecam: "uwaga, pies ma grzybice"
|
Dobre, nie wpadła bym na to
Fajne opisy waszych aussików , miło sie czyta i zawsze czegoś nowego mozna dowiedzieć sie o rasie. _________________ Pozdrawiam
Ala & Shanti
Jantar [']
Majki (Maine Coon) ['] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
huska

|
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 14:58 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Szczeniak aussie, naprawde nawet z absolutnie najgorszej hodowli i z zerowa socjalizacja, nie zagryzlby Ci doroslej suki husky Wink | Tutaj mi chodziło akuart o drugiego psa, czy się zakceptują ale dobrze wiedzieć  _________________ ,,Szczęśliwy hasior to zmęczony hasior''  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:01 Temat postu: |
|
|
I które agresywniejsze?
Dobra żart, oba łagodne jak baranki  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:08 Temat postu: |
|
|
Border się szczerzy, znaczy się agresywniejszy  _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:21 Temat postu: |
|
|
| Amulinka napisał: | Border się szczerzy, znaczy się agresywniejszy  |
Diuk często ma od dziewczyn takie uśmiechy, za nachalność w zabawie A border łaaaaagodniutki i słodziutki w rzeczywistości  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania&Psy

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 23:17 Temat postu: |
|
|
| huska napisał: | | A np. jeśli miałabym psa SH, a chciałabym kupić psa ozika, psy byłyby razem od malutkości, to istnieje ryzyko, że kiedyś się pożrą tak, że z daleka nie będą mogły na siebie patrzeć ? |
Odkopuję temat i chcę odpowiedzieć na Twoje pytanie, coś już mogę na ten temat napisać.
Blues jakoś na początku czerwca zaczął w końcu dojrzewać, oprócz tego jest małym cholernym złodziejem, któremu nic nie jest straszne. Co prawda bez problemu podporządkowywuje się innym psom; sytuacja sprzed paru dni - kiedy Diuk ustawiał Bluesa na spacerze, ten od razu się mu poddał.
Scooby za to lubi sobie podominować inne psy, pokazać, kto tu rządzi.
I właśnie na tle ustalania miejsc w stadzie nie ma żadnych problemów, górą oczywiście jest Scooby. Wszystko ustaliło się normalnie, był szczeniak i był dorosły pies, to wiadomo, a potem już tak zostało i się przyjęło.
Problem jednak pojawia się przy Scoobiego misce, bo ten mały cholernik potrafi łeb do niej włożyć, kiedy haszczak je. I właśnie przy takiej jedzeniowo-złodziejskiej sytuacji była pierwsza krwawa bójka. Cóż, Blues nie respektuje warczenia, pokazywania zębów*, kiedyś do tego dojść musiało. Niedługo po tej sytuacji Blues próbował znowu zrobić to samo. Teraz nie ma prawa bytu w pomieszczeniu, w którym Scooby dostaje jeść, i problem z głowy. Jednak z piciem wody z jednej miski równocześnie nie ma najmniejszych problemów.
Ale nie licząc tego, są bardzo zgranym towarzystwem, charakterem i sposobem zabawy szczególnie podobni, dobrani super. Dlatego ja połączeniu husky vs aussie nie mam nic przeciwko, szczególnie jeśli do dorosłego psa dojdzie szczeniak.
*Naszego 'nie' również nie respektuje. Dla niego liczy się sama chwila, kiedy ma coś w buzi (a to jest dosłownie ułamek sekundy, bo on nie gryzie, on połyka), a to co będzie potem - trudno. Co prawda nie jest tak, że on wskakuje na stoły na naszych oczach, raczej wszystko dzieje się, kiedy nikt z domowników tego nie widzi, bo akurat nieopacznie ktoś kanapkę na blacie zostawił. Dlatego żadne metody typu nauka psa leżenia, kiedy my jemy tutaj nie będą przydatne. Chociaż chyba wszyscy się już do tego przyzwyczaili.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
huska

|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 11:04 Temat postu: |
|
|
Od tamtego czasu wiele się zmieniło
Po wielu kontaktach z małymi nawet szczeniorkami - wiem, że nie będzie problemu
| Cytat: | | Co prawda nie jest tak, że on wskakuje na stoły na naszych oczach, raczej wszystko dzieje się, kiedy nikt z domowników tego nie widzi, bo akurat nieopacznie ktoś kanapkę na blacie zostawił. |
I zaraz potem na twarzy psa taka skrucha - ale przy następnej okazji nie omieszka się powstrzymać  _________________ ,,Szczęśliwy hasior to zmęczony hasior''  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania&Psy

|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 11:38 Temat postu: |
|
|
| huska napisał: | | Cytat: | | Co prawda nie jest tak, że on wskakuje na stoły na naszych oczach, raczej wszystko dzieje się, kiedy nikt z domowników tego nie widzi, bo akurat nieopacznie ktoś kanapkę na blacie zostawił. |
I zaraz potem na twarzy psa taka skrucha - ale przy następnej okazji nie omieszka się powstrzymać  |
Dokładnie.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pati

|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 19:13 Temat postu: |
|
|
Szpenio ma 10 miesięcy i u niego wygląda to teraz tak. (zdaję sobie sprawę, że przechodzi teraz wiek rozszalałych dzikich hormonów, więc trochę może się jeszcze pozmieniać)
Agresja wobec psów - zero, ma kompletengo świra na punkcie psich towarzyszy. Widzi=popiskuje, patrzy na nas prosząco, by tylko troszeczkę się do kumpla/kumpeli zbliżyć, idzie gdy pozwolimy (jest bardzo ale to bardzo grzeczny, choć miewa czasem fazę na "głuchego psa" ). Ujmuje swoim wdziękiem nawet agresory-zabijatory amstafy, itp kłapo-szczęki. Miał tylko jedną, czy dwie sytuacje, gdy inny pies go pogonił i oszczekał - wtedy Szpenio umie pokazać zęby, więc w razie czego ciapą nie będzie.
Agresja wobec ludzi - kiedy nie zna burczy i fuka, co mamy nadzieję, przejdzie mu po fazie dorastania. Kiedy zna merda i tak komicznie zagina ogonek raz na jedną stronę raz na drugę stronę pupki, inne osoby przyjazne, ale nieznane trzyma na dystans, gdy nie ma ochoty głaskać się nie daje. Dzięki temu, że prawie wszędzie go ze soba zabieramy umie zachowac się również u obcych - siada przy naszych nogach, kładzie pod stołem i czeka, aż wizyta się skończy.
Bronienie swoich rzeczy, jedzenia, zabawek - zero. Kiedy bawi się z innymi psami raz zabiera zabawke, patyk i ucieka, raz oddaje i olewa.
Poza tym nie ma mega-super kondycji, pomimo tego, że serwujemy mu dużo ruchu i zabawy. Byliśmy u weta - wniosek - Szpeńcio jest zdrów jak ryba, ale nie każdy pies jest sportowcem. Jednak lekarz stwierdził, że skoro nasz aussie biega za frisbee, towarzyszy nam przy wedrówkach, biegach, spacerach, rowerze, pływa w jeziorze, itp itd, to z pewnością to wszystko wpłynie pozytywnie na rozwój jego kondycji. _________________ Pati & Wojtas & Szpenio |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 19:13 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |