| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kara

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 09:29 Temat postu: Nasze psy - ocena |
|
|
Gabrielka poruszyła temat oceny naszych polskich ozików to dlatego
odważę się założyć temat naszych psów , który ma za zadanie ocenę co się nam w danym psie podoba a co nie. Prosiłabym tylko aby nie były to komentarze typu : nie podoba mi się bo to tylko futro i nic więcej tylko o bardziej profesjonalną ocenę ze zdjęć.
Za pierwszy przykład daję swojego psa.
Preeminent Line BLACK BUT KIND
(Sunshine SOONER OR LATER X Silver Dream AUSSIE'S AZURE)
w wieku 2 lat
4lata
w ruchu
Czekam na komentarze  _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 09:29 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 09:36 Temat postu: |
|
|
U Diuka brakuje mi ładnej szyi, cała główka mogłaby być większa (i według uznania, może jednak nieco bardziej samcza ).
Na pierwszej focie wygląda też na nieco zbyt długiego, ale na reszcie już ok. I nie pasuje mi jego przód, to chyba strome kąty i brak ładnego przedpiersia (choć akurat klatę trzeba by zmacać, żeby jakkolwiek ocenić).
Ale kość ma ok, kolor bardzo ładny, kąty tyłu spoko, linie też dobre. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 09:46 Temat postu: |
|
|
| zmz napisał: | U Diuka brakuje mi ładnej szyi, cała główka mogłaby być większa (i według uznania, może jednak nieco bardziej samcza ).
Na pierwszej focie wygląda też na nieco zbyt długiego, ale na reszcie już ok. I nie pasuje mi jego przód, to chyba strome kąty i brak ładnego przedpiersia (choć akurat klatę trzeba by zmacać, żeby jakkolwiek ocenić).
Ale kość ma ok, kolor bardzo ładny, kąty tyłu spoko, linie też dobre. |
Właśnie o tego typu ocenę mi chodzi w tym temacie Czekam na więcej komentarzy a później ja sama skomentuje własnego psa i napisze jego wady i zalety eksterierowe (bo to głównie możemy ocenić ze zdjęć) żeby było sprawiedliwie.  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czekolada

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 12:43 Temat postu: |
|
|
Mi nie podoba sie Diuczka jakość siersci - taka pokręcona na pleckach. Stop mógłby być nieco bardziej zaznaczony Ale faktycznie linie i kąty tyłu ma bardzo spoko  _________________ Iwona i Rica hodowla Od Braci Grimm
nasza galeryjka
http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=1382&start=0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabrielka

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 12:52 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że on ma po prostu tą sierść zbyt miękką i stąd te loczki.
Kara, super, że założyłaś wątek, tak jak Ty mam nadzieję, że to będzie miejsce na rzeczowe oceny i konstruktywną krytykę.
Jak się z Pepsulą dorobimy jakichś porządnych fotek w statyce to też chętnie wstawię i napiszę bezlitośnie, co mi się w niej nie podoba a co podoba Fajnie skonfrontować własną ocenę swojego psa z innymi  _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 17:36 Temat postu: |
|
|
| Mi się podoba ruch Diukowy i tył całkiem fajny, do tego linie i proporcje o czym mówiły dziewczyny. a co do głowy mam obsesję, mi się one zawsze wydają za małe, ale to już moje zboczenie. a z tą sierścią jak u niego jest? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 07:31 Temat postu: |
|
|
Agu mój Duke ma bardzo kiepskiej jakości sierść ponieważ ma bardzo miękką co tworzy wrażenie takiego siana no i strasznie się faluje przez to. Okropne kołtuny się robią jak regularnie nie czeszę, pies schnie godzinami przez tą kiepską jakość kłaczków
Głowa u Diuka faktycznie powinna być bardziej samcza,mocniejsza z bardziej wyrazistym stopem. Szyją również się zgadzam, że mógłby mieć ładniejszą dłuższą . _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 10:39 Temat postu: |
|
|
Dzięki za info Pytałam bo Reset też ma taką sierść na tyłku, bo tam jest najdłuższa i faktycznie tam gdzie jest krótsza ale też się nie kręci i nie faluje schnie szybciej. może też wrzucę zdjęcie potwora to powiecie co i jak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
przeszlus

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 20:08 Temat postu: |
|
|
Co mi się w tym psiaku nie podoba:
Dziwna głowo, no nie wiem, taka trochę mała jest, a raczej mi się tak wydaje.Sierść pofalowana( o tym ktoś już pisał ).
Kątowanie z tyłu ma Boskie !!
Ogólne wrażenie jako psa też nie jest złe
Wstaw drugie ozika  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 21:50 Temat postu: |
|
|
| agu napisał: | Dzięki za info Pytałam bo Reset też ma taką sierść na tyłku, bo tam jest najdłuższa i faktycznie tam gdzie jest krótsza ale też się nie kręci i nie faluje schnie szybciej. może też wrzucę zdjęcie potwora to powiecie co i jak  |
Dawaj zdjęcia  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 22:35 Temat postu: |
|
|
| Kara napisał: | Dawaj zdjęcia  |
chyba żartujesz toż ten ciołek ciągle z plastrem na uchu chodzi i wygląda jak niedorostek hehe. ale spoko jak bardzo chcesz to w tym tygodniu postaram się wrzucić.(albo Gabi poproszę zaznaczam, że nawet go ustawić nie umiem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabrielka

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2011 23:11 Temat postu: |
|
|
Wiesz, że ja jestem do dyspozycji jakby co I też chętnie zobaczę Resetowego.
Co do futra, to Pepsi ma to samo- zresztą pamiętasz, jak przed wystawą obydwoje z Resetem przechodzili zabiegi przylizująco- wygładzające Na tyłku niezmiennie ma lekkie fale, ale nie jest taka kędzierzawa jak Diuczek Myślę, że jej sierść mogłaby być sztywniejsza i twardsza, ale nie jest na tyle miękka, by była to jakaś wada (poza tym ich szata nie osiągnęła jeszcze chyba do końca docelowego wyglądu). A najbardziej miękka i pokręcona to jest sierść za uszami- okropność Co do schnięcia- powiem szczerze, nie zauważyłam nic takiego. Pepsi moczy się niemal na każdym spacerze i schnie szybko, chyba że jest chłodniej, to dłużej ma wilgotny podszerstek.
Sorry za futrowego offa, możemy wracać do "sędziowania"  _________________ Gabrysia&Tosia&Pepsi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 12:59 Temat postu: |
|
|
sorry za ot na wstępie, temat futra wyjątkowo mnie kusi masz rację Gabi, że docelowo może to futro być inne. jemu na tyłku się kręci i schnie trochę dłużej ale nie na tyle długo żeby robiło to różnicę, tym bardziej, że on cały ma 2 włosy na krzyż. taaak Wro to była pamiętna wystawa
Kara nie wiem czy jestem gotowa psychicznie na krytykę mojego ukochanego papisia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 14:38 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że bardzo wiele psów ma najgęstszy włos na zadzie. Nawet mój krótkowłosy Ami miał tam najwięcej podszerstka i ciut falowany włos (gdzie indziej prosty). _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 21:23 Temat postu: |
|
|
Duke ma wszędzie jak widać lokowaną sierść nie tylko na grzbiecie
Kto zapoda kolejnego psa?  _________________