|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nikita

|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 23:04 Temat postu: Propozycja zmian we wzorcu (ASCA) |
|
|
Dziś mi to podesłano, ale pewnie już wielu z Was to widziało, proponowane zmiany i poprawki do opisu wzorca naszej rasy
http://www.asca.org/aboutaussies/breedstandard/proposedrevisionsofbreedstandard
Co myślicie o tych zmianach?
Praktycznie każdy opis jest uzupełniony o dodatkowe zdania. Zastanawiam się czy te poprawki mogłyby jakieś większe znaczenie? Dać jakieś zmiany w ocenie psów?
Ponoć wychodziłby na to że psy o lżejszej budowie mogłyby być rozpatrywane łaskawszym okiem, ale tego się nie doczytałam z pomiędzy wierszy
Ciekawi mnie czy jest szansa, że zmiany w ASCA przełożyłyby się na wzorzec FCI. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 23:04 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 08:18 Temat postu: Re: Propozycja zmian we wzorcu (ASCA) |
|
|
Nikita napisał: | Co myślicie o tych zmianach?
Praktycznie każdy opis jest uzupełniony o dodatkowe zdania. Zastanawiam się czy te poprawki mogłyby jakieś większe znaczenie? Dać jakieś zmiany w ocenie psów?
Ponoć wychodziłby na to że psy o lżejszej budowie mogłyby być rozpatrywane łaskawszym okiem, ale tego się nie doczytałam z pomiędzy wierszy  |
Bo nie ma sie co doczytywac pomiedzy wierszami, tylko jest to wyraznie napisane. Te dodatki to w wiekszosci wyszczegolnienie i wyliczenie wad zwiazanych ze zbyt mocna budowa: zbyt obfita szata, zbyt ciezkie ucho, luzne fafle, jeszcze wiekszy nacisk kladziony na umiarkowanie.
Te wszystkie wady w zasadzie i tak wynikaja z opisu "umiarkowania" w poprzednim wzorcu, ale zmiany sa proba doprecyzowania ich opisu.
Cytat: | Ciekawi mnie czy jest szansa, że zmiany w ASCA przełożyłyby się na wzorzec FCI. |
Nie sadze.... niestety. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 08:18 Temat postu: |
|
|
|
|