Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Propozycja zmian we wzorcu (ASCA)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Zagadnienia...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikita

PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 23:04    Temat postu: Propozycja zmian we wzorcu (ASCA) Odpowiedz z cytatem

Dziś mi to podesłano, ale pewnie już wielu z Was to widziało, proponowane zmiany i poprawki do opisu wzorca naszej rasy Smile

http://www.asca.org/aboutaussies/breedstandard/proposedrevisionsofbreedstandard

Co myślicie o tych zmianach?
Praktycznie każdy opis jest uzupełniony o dodatkowe zdania. Zastanawiam się czy te poprawki mogłyby jakieś większe znaczenie? Dać jakieś zmiany w ocenie psów?
Ponoć wychodziłby na to że psy o lżejszej budowie mogłyby być rozpatrywane łaskawszym okiem, ale tego się nie doczytałam z pomiędzy wierszy Smile

Ciekawi mnie czy jest szansa, że zmiany w ASCA przełożyłyby się na wzorzec FCI.

Wysłany: Pon Lut 06, 2012 23:04    Temat postu:

Powrót do góry
myriad

PostWysłany: Wto Lut 07, 2012 08:18    Temat postu: Re: Propozycja zmian we wzorcu (ASCA) Odpowiedz z cytatem

Nikita napisał:
Co myślicie o tych zmianach?
Praktycznie każdy opis jest uzupełniony o dodatkowe zdania. Zastanawiam się czy te poprawki mogłyby jakieś większe znaczenie? Dać jakieś zmiany w ocenie psów?
Ponoć wychodziłby na to że psy o lżejszej budowie mogłyby być rozpatrywane łaskawszym okiem, ale tego się nie doczytałam z pomiędzy wierszy Smile

Bo nie ma sie co doczytywac pomiedzy wierszami, tylko jest to wyraznie napisane. Te dodatki to w wiekszosci wyszczegolnienie i wyliczenie wad zwiazanych ze zbyt mocna budowa: zbyt obfita szata, zbyt ciezkie ucho, luzne fafle, jeszcze wiekszy nacisk kladziony na umiarkowanie.

Te wszystkie wady w zasadzie i tak wynikaja z opisu "umiarkowania" w poprzednim wzorcu, ale zmiany sa proba doprecyzowania ich opisu.

Cytat:
Ciekawi mnie czy jest szansa, że zmiany w ASCA przełożyłyby się na wzorzec FCI.

Nie sadze.... niestety.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Wto Lut 07, 2012 08:18    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum owczarki australijskie - aussies - australian shepherds Strona Główna -> Zagadnienia... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: