|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zmz

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 00:22 Temat postu: |
|
|
Agu, to pan sędzia chyba dawno nie czytał wzorca http://www.aussies-in-poland.com/wzorzec_il2.htm (tak samo zresztą jak większość pozostałych sędziów i jakieś 3/4 wystawowych hodowców, upsik)... _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 00:22 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
agu
|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 01:04 Temat postu: |
|
|
zdecydowanie się zgadzam. nie mam pojęcia co to za durna moda na ofutrzone owsiki jak kolaki!poza tym jest różnica między gęstym włosem, z obfitym podszerstkiem ale krótkim włosem okrywowym a między tonami włosa, które napuszają całego psa i do tego są niewłaściwe w strukturze, za długie itd.
mam nadz, że ktoś zrozumiał bo trochę namotałam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
asher

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:09 Temat postu: |
|
|
http://img854.imageshack.us/img854/139/92120223.jpg
Moto, bardzo ładny piesek!
Ale proszę cię, on jest całkiem łysy??? To ile, Twoim zdaniem, pies powinien mieć futra, żeby zasłużyć na miano optymalnie owłosionego?
Ja nie powinnam wchodzić na wątki wystawowe, bo mnie coś trafia, jak widzę, że oziki traktuje się jak jakieś biszoniki, czy inne ozdóbki O matko, o ileż ta rasa miałaby łatwiej, gdyby była krótkowłosa i nie miała "słodziutkiego" umaszczenia merle...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:19 Temat postu: |
|
|
asher napisał: |
Ja nie powinnam wchodzić na wątki wystawowe, bo mnie coś trafia, jak widzę, że oziki traktuje się jak jakieś biszoniki, czy inne ozdóbki O matko, o ileż ta rasa miałaby łatwiej, gdyby była krótkowłosa i nie miała "słodziutkiego" umaszczenia merle...  |
Myślę,że w każdą stronę można tak mówić Mnie np. nie podobają się przesadnie chude psy,a niektórzy właściciele psów które spełniają się sportach mówią,że dla niego jest ten pies jeszcze gruby i chciałby by zrzucił do np. ładnej okrągłej liczny 16kg. I licytowanie się,że mój pies mniej waży i jest lepszy Nie mówię, tutaj o żadnym konkretnym przypadku ale tak ogólnie
Ja mam wystawowe burki i myślę,że jakoś specjalnie nie narzekają na zabiegi upiększające przed wystawą (czytać kąpiel ) i nie wyglądają jak wypolerowane marionetki  _________________
http://showfarm.cba.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
asher

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:32 Temat postu: |
|
|
Kara, złe porównanie, bo nikt nie prowadzi selekcji hodowlanej na małą ilość tkanki tłuszczowej To - jak zresztą sama piszesz - kwestia "gustu", a nie wzorca i zmian, jakie w jego interpretacji następują, kiedy do rasy "dorwą się" miłośnicy wystaw.
Na wystawach nie bywam, psów w obecnie preferowanym typie "show" na żywo raczej nie widuję, ale ostatnio obejrzałam kilka filmów z wystaw i... no cóż załamałam się. Pies, który przez ilość futra wygląda jak przerośnięty jamnik, bo zwisające kłaki dodatkowo skracają optycznie jego, i tak nie najdłuższe, łapki... - oczywiście wygrywa. Pies black tri, który z powodzeniem mógłby wystąpić na ringu bernów w klasie młodzieży...
Cholernie to przykre.
Mimo, że oczywiście uważam, że każdy niech sobie hoduje co chce i jak chce, to jak patrzę na ringi ozików - serce mnie boli... Jak kogoś kręcą wystawy, to czemu wybiera rasę stworzoną do pracy, a nie do błyszczenia na ringach? Czemu nie weźmie sobie jakiejś ozdóbki? Tylko koniecznie ozika?
A jak już bierze ozika, to czemu chce na siłę tę rasę zmieniać, tak, żeby była bardziej efektowna, niż przewiduje to wzorzec? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:42 Temat postu: |
|
|
Większość ras została do czegoś stworzona np. yorki na gryzonie a są jednymi z najlepiej efektownych psów na BIS. W takim wypadku w ogóle nie powinno być wystaw i psy powinny być trzymane tylko przez pasterzy, myśliwych bo każdy pies ma swoje powołanie
Są oczywiście przesadnie showowe aussiki , które również mi się nie podobają ale są też takie,że hoho wdech zapiera. Nie wolno wsyztskich showów dawać do jednego worka , tak samo jak wsyzstkich worków/versów. No i wcale nie ma reguły,że wygrywają tylko aussie czołgi na wystawach nawet tutaj w Polsce. _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
asher

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:49 Temat postu: |
|
|
Kara, ja nie wsadzam wszystkich do jednego worka I ja wcale nie wteirdze, że ozzie to tylko dla pasterza. Ja ubolewam nad tym, ze ludzie decydują się na hodowanie jakiejś rasy i na siłę chcą ją zmieniać, nie bacząc na wzorzec. Nie rozumiem po co w ogóle brać sie za rasę, której wzorca się nie akceptuje?
A jakbym była miłośniczką jorków, to pewnie psioczyłabym na "nadmiernie wystawowe" jorki (btw, jak widzę czasem zdjęcia psów tej rasy z włosem o długości prawie metra, to mam ochotę zadzwonić do TOZ-u ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:53 Temat postu: |
|
|
Kara napisał: | Mnie np. nie podobają się przesadnie chude psy,a niektórzy właściciele psów które spełniają się sportach mówią,że dla niego jest ten pies jeszcze gruby i chciałby by zrzucił do np. ładnej okrągłej liczny 16kg. I licytowanie się,że mój pies mniej waży i jest lepszy |
Karolina, psy sportowe nie ważą tyle dla "licytacji".
Ważą mniej DLA ZDROWIA.
Ileż ja się nasłuchałam "utucz go", nawet od sędziów.
A mój pies po prostu więcej nie zje. Waży 23-24 kg przy wzroście 58 cm...
Jego mięśnie ud robią naprawdę niezłe wrażenie, wytrzymuje kondycyjnie nie tylko dwudniową CACIB-ówkę (hje hje hje...), ale także dwudniowe intensywne pasienie...
 _________________ Klaudia
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:54 Temat postu: |
|
|
Myślę,że każdy hodowca akceptuje wzorzec gdyż bez niego to faktycznie niektórym aussikom byłby bliżej do bernów wielkością, z obwisłymi uszami jak u beagla a włosem jak u collie do ziemi  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 12:57 Temat postu: |
|
|
Cloudy napisał: | Kara napisał: | Mnie np. nie podobają się przesadnie chude psy,a niektórzy właściciele psów które spełniają się sportach mówią,że dla niego jest ten pies jeszcze gruby i chciałby by zrzucił do np. ładnej okrągłej liczny 16kg. I licytowanie się,że mój pies mniej waży i jest lepszy |
Karolina, psy sportowe nie ważą tyle dla "licytacji".
Ważą mniej DLA ZDROWIA.
Ileż ja się nasłuchałam "utucz go", nawet od sędziów.
A mój pies po prostu więcej nie zje. Waży 23-24 kg przy wzroście 58 cm...
Jego mięśnie ud robią naprawdę niezłe wrażenie, wytrzymuje kondycyjnie nie tylko dwudniową CACIB-ówkę (hje hje hje...), ale także dwudniowe intensywne pasienie...
 |
Moja Dora waży aktualnie 17,9kg. Dla mnie jest troszkę zbyt chudna, na wystawach sędziowie mówią,że mam utłuczyć itp. A osoba z bardziej świata sportowego mówi mi,że ale mam spasionego psa i ona by przy jej wzroście przypilnowała,żeby ważyła 15kg Według mnie to już podchodzi pod jakąś obsesje do wagi psa  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 13:05 Temat postu: |
|
|
Kara napisał: |
Moja Dora waży aktualnie 17,9kg. Dla mnie jest troszkę zbyt chudna, na wystawach sędziowie mówią,że mam utłuczyć itp. A osoba z bardziej świata sportowego mówi mi,że ale mam spasionego psa i ona by przy jej wzroście przypilnowała,żeby ważyła 15kg Według mnie to już podchodzi pod jakąś obsesje do wagi psa  |
Jeśli pies trenuje, to wszystkie dodatkowe kilogramy obciążają jego układ ruchu. Łatwiej o kontuzje i urazy.
W sporcie lepszy pies "lekko zbyt szczupły" niż "lekko za gruby".
Na wystawach jest odwrotnie.
Przepraszam, ale dla mnie też Błysku wygląda w sam raz z futrem (Ale ja w życiu dłuższego u swojego psa nie widziałam, hihi) _________________ Klaudia
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kara

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 13:10 Temat postu: |
|
|
Cloudy napisał: | Kara napisał: |
Moja Dora waży aktualnie 17,9kg. Dla mnie jest troszkę zbyt chudna, na wystawach sędziowie mówią,że mam utłuczyć itp. A osoba z bardziej świata sportowego mówi mi,że ale mam spasionego psa i ona by przy jej wzroście przypilnowała,żeby ważyła 15kg Według mnie to już podchodzi pod jakąś obsesje do wagi psa  |
Jeśli pies trenuje, to wszystkie dodatkowe kilogramy obciążają jego układ ruchu. Łatwiej o kontuzje i urazy.
W sporcie lepszy pies "lekko zbyt szczupły" niż "lekko za gruby".
Na wystawach jest odwrotnie. |
No tak ja to rozumiem Ale żeby na oko psa odchudzać do danej wagi bo do jego wzrostu tyle będzie pasować Ale wracając do futra to niektóre polskie versy sprawdzające się sportowo mają więcej niż nie jeden showek, który startuje na wystawach  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 13:14 Temat postu: |
|
|
Kara napisał: | Ale wracając do futra to niektóre polskie versy sprawdzające się sportowo mają więcej niż nie jeden showek, który startuje na wystawach  |
Przykład mam w domu, ale sądzę, że jest to raczej "niepożądany efekt uboczny".
Dobrze napisałaś - "startuje". To odpowiednie słowo.  _________________ Klaudia
Ostatnio zmieniony przez Cloudy dnia Sro Mar 21, 2012 13:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 13:28 Temat postu: |
|
|
asher napisał: |
Oj tam, żeby nie było
Po coś aussies mają dłuższą sierść i tak miało być
Osobiście nie mam też nic przeciwko pięknie zrobionej na wystawę szacie, podziwiam dobry grooming.
Problem pojawia się, kiedy to futro zaczyna zasłaniać psa  _________________ Klaudia
|
|
Powrót do góry |
|
 |
moto

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 13:56 Temat postu: |
|
|
Asher- wierz mi ze Gonzo był na wpół łysy w stsunku do tego jaki jest normalnie ( dodam, że Gonzo to przede wszystkim pies sportowy i wraz z Aga trenują flyball:) tylko jego wygląd na wystawie jest efektem moich zabiegów kosmetycznych;)
Gdybyś go zobaczyła dzień wcześniej to przyznalabys mi racje:)
Daj mi swojego psa a tez Ci go tak napusze ze go nie poznasz;)
Zwrociecie uwagę na stawy skokowy Gonza jak wysoko są łyse- ja wiem ze się wydawało na wystawie ze ma tego futra nie wiadomo ile ale przed wystawa wyglądał jak harcik z podkasnym brzuchem i ze sterczacymi klakami:(
I nie wydaje mi się by był przesadnie ofutrzony- popatrz na psa, który wygrał rasę .
Ostatnio zmieniony przez moto dnia Sro Mar 21, 2012 16:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2012 13:56 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |