Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magda&Lazy
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 22:13 Temat postu: Zawody frisbee - informacje dla laików :) |
|
|
Dlatego, że nigdy nie brałam udziału w żadnych zawodach frisbee, a mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości może będę miała taką okazję, chciałam się dowiedzieć następujących rzeczy :
- Ile płaci się za udział w zawodach?
- Jak jest się początkującym i ma się młodego psa, to lepiej iść do startersów czy do young dogs?
- Czy poszczególne rzuty mają jakąś swoją punktację?
- Ile czasu na freestyle ma grupa Young Dogs, a ile Starters?
- Czy we freestyle'u powinno być wiele sztuczek?
- Jak zwalczyć tremę przed występem?
Na razie tyle, jak sobie o czymś przypomnę to napiszę |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 22:13 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tośka
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 22:21 Temat postu: |
|
|
Witaj.
Odpowiedzi na większość Twoich pytań (punktacja, czas występu, przedziały wiekowe psów mogących brać udział w zawodach w kategorii young dogs) znajdziesz w regulaminie zawodów na stronie http://www.latajacepsy.pl/
Co do tremy - mnie ona odpuszcza gdy staję na polu startowym. Wcześniej umieram ze strachu, więc ekspertem od zwalczania tremu nie jestem _________________ Nie zezwalam na kopiowanie i umieszczanie moich zdjęć na blogach, stronach www, facebook itp. bez wcześniejszego uzgodnienia tego ze mną na PRV.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magda&Lazy
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 22:33 Temat postu: |
|
|
Kurczę, nic nie mogę znaleźć na tej stronie Jeszcze poszukam |
|
Powrót do góry |
|
|
suche
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 22:41 Temat postu: |
|
|
- Ile płaci się za udział w zawodach?
20 zł
- Jak jest się początkującym i ma się młodego psa, to lepiej iść do startersów czy do young dogs?
Zależy jak młodego, dopóki nie skończy 18 miesięcy może startować tylko w YD
Jeśli masz psa powyżej 18 miesięcy to albo starters albo open
- Czy poszczególne rzuty mają jakąś swoją punktację?
Punktacja zbyt skomplikowana, na discbusters jest to opisane
- Ile czasu na freestyle ma grupa Young Dogs, a ile Starters?
1:30 min w obu konkurencjach
- Czy we freestyle'u powinno być wiele sztuczek?
Zależy co kto lubi- jest pełna dowolność
- Jak zwalczyć tremę przed występem? Smile
Wystartować raz w zawodach, drugi raz jest już o wiele lepiej _________________ Pozdrawiam,
Basia, Kacperkowaty, Ashka i Reba
"Form Follows function"
Ashqueen-Australian Shepherds for sport and work |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikita
|
|
Powrót do góry |
|
|
Magda&Lazy
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 08:41 Temat postu: |
|
|
WIELKIE DZIĘKI! Nareszcie trochę załapałam o co chodzi w zawodach |
|
Powrót do góry |
|
|
Magda&Lazy
|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 20:39 Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze do Was parę pytań :
1.Czy w youngach jest konkurencja toss&fetch?
2. Czy podczas DCDC można używać gwizdka na przywołanie psa, w razie jakby pobiegł do jakiegoś człowieka z widowni?
3. Czy na zawodach są do pożyczenia dyski Dog Chow?
4. Gdzie można kupić farbki do pomalowania psa, np. łat takich jak mają nie które BC na zawodach? Jak takie farbki się nazywają? Czy może trzeba to zrobić u psiego "stylisty" ? |
|
Powrót do góry |
|
|
zmz
|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 20:44 Temat postu: |
|
|
1. tak
2. nie wydaje mi się...
3. tak, na czas występu
4. to jest baaad. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikita
|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 21:07 Temat postu: |
|
|
Nigdy nie widziałam żadnych stylistycznych udziwnień na psach poza kokardką czy chustą
Z tego co mi wiadomo to toss&fetch polega na tym by rzucić dysk i przywołać psa komendą głosową, można po niego w razie czego wyjść, ale gwizdków nikt nie używał, jakoś musieli sobie radzić, biegali skakali piszczeli itd _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
zmz
|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 21:08 Temat postu: |
|
|
Były na zawodach kolorowe przypadki, no co kto lubi rzekłabym... _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
Powrót do góry |
|
|
drad
|
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 10:53 Temat postu: |
|
|
Magda&Lazy napisał: | Kurczę, nic nie mogę znaleźć na tej stronie Jeszcze poszukam |
Magda, wchodzisz na www.latajacepsy.pl, klikasz zakładkę zawody, klikasz zakładkę lub temat ZASADY OGÓLNE DCDC, potem masz odpowiednie zakładki tematyczne
http://www.latajacepsy.pl/zawody/zasady-ogolne-dcdc
powodzenia!
Z pomalowaniem psa bym się zastanowił, przynajmniej podczas pierwszych występów. Było już kilka takich przypadków, że za pomocą niekonwencjonalnych działań niektórzy zawodnicy próbowali przykryć swoje braki.
Co innego, gdy już prezentujesz wysoki poziom, wtedy takie "ubarwienie" występu może mieć sens. _________________ Pozdrawiam,
Darek & Ulfi
www.discbusters.com
www.dogfrisbee.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Australian_Shepherd
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 08:42 Temat postu: |
|
|
- Ok. 30 zł.
- Pies mający powyżej 18 miesięcy może startować albo w Startersach, albo w Open. A jeżeli pies ma poniżej osiemnastu miesięcy, YD.
- Wszystkiego to nie wiem, ale wiem, że dodatkowe punkty są za to, jak pies skoczy, łapiąc frisbee. Jeśli nie skoczy, to jest chyba normalna punktacja.
- Około godz. w obu...
- Albo tak, albo nie...
- Powinnaś trochę się rozluźnić robiąc ćwiczenia rozluźniające, rozluźnić psa [bo na pewno będzie rozkojarzony], trochę ponucić, pośpiewać, potańczyć... |
|
Powrót do góry |
|
|
theJagerek
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 10:27 Temat postu: |
|
|
Ja tam jeszcze w zawodach frisbee nie występowałam ale pomyśl sobie pprzed wyjściem naa pole ,że idziesz tam po to żeby pobawić się ze swoim ukochanym psem. Przecież to ma być zabawa... Pomyśl ,że dla tych wszystkich ludzi i tak jesteście super bo oni i tak prawdopodobnie pierwszy raz psy cośrobiące widzą xD |
|
Powrót do góry |
|
|
Magda&Lazy
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 22:06 Temat postu: |
|
|
theJagerek napisał: | Ja tam jeszcze w zawodach frisbee nie występowałam ale pomyśl sobie pprzed wyjściem naa pole ,że idziesz tam po to żeby pobawić się ze swoim ukochanym psem. Przecież to ma być zabawa... Pomyśl ,że dla tych wszystkich ludzi i tak jesteście super bo oni i tak prawdopodobnie pierwszy raz psy coś robiące widzą xD |
Taaa... Już tak miałam na zawodach Karate Uspokajałam się tym, że to będzie zwyczajny trening i w ogóle, a w końcu jak przyszła moja kolej to gały wyszły mi na wierzch, widziałam wszystko tak jakby za mgłą i myślałam, że dostanę zawału, albo zemdleję
_______________________________________________________________ Mam kolejne dwa pytania Ja wiem, że one są trochę "wkurzające", ale jestem totalnym laikiem
1. Czy w Warszawie są organizowane eliminacje frisbee?
2. Czy można użyć innego dysku do freestyle'u i innego do T&F? |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikita
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 22:14 Temat postu: |
|
|
co do drugiego pytania -z tego co wiem tak, niektórzy używaja różnych dysków w jednym freestyle więc cóż to za problem. te konkurencje nie odbywają się zaraz po sobie. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 22:14 Temat postu: |
|
|
|
|