| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Musiałek
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:11 Temat postu: dilute |
|
|
o black tri dilute słyszałam
ale o red tri dilute nie słyszałam - ba nawet nie widziałam!!
i tmam pytanie, ponieważ w red tri kolor jest od bardzo jasnego do ciemnej watroby
a jak okreslić kolor tego red tri dilute ??
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:11 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Musiałek
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:13 Temat postu: |
|
|
jak odróżnic te dwa kolory - proszę czym one się od siebie róznią ??
Ostatnio zmieniony przez Musiałek dnia Sro Lut 07, 2007 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:29 Temat postu: |
|
|
Ja widziałam (na foto) red merle dilute, który jest popularnym dosyc reproduktorem workingiem, który też niestety daje sporo dzieci dilute.
Wydaje mi się, że u redków to wszystko zależy od hodowcy, czy on chce się przyznac do urodzenia w jego hodowli dilute czy nie(co jest zreszta bez sensu, bo dilute tylko i wyłącznie wyklucza z hodowli bez niczego na zdrowiu). Dla mnie celesti jest bardzo jasna, po prostu ruda. A co z tym robią hodowcy to już nie moja sprawa.
Ogólnie przy red jest się trudno rozeznac, chyba że ci się rodzi śniadaopodobny, pszeniczny etc.
Ten szczylek jest jasny bardzo, to widac, że kolor podtsawowy jest jaśniejszy niż podpalania. _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:37 Temat postu: |
|
|
Ten szczeniak został na stronie(na poprzedniej wersji były wypisane umaszczenia szczeniąt) oznaczony jako red tri. Ja przepraszam, ale jaki uczciwy hodowca (który jest sędzią kynologicznym i sędziował oziki w Katosach '06!) sprzedaje totalnego dilute jak red tri...?
W Polsce ujawnionego i pełnego 100% dilutka mamy Chocunie, która jak Justyna pisała zrobiła Mł.Ch.Pl i Ch.Pl bez żadnych problemów... Ale dzięki wielkie dla Uli i pokłony, że Czok bez szczeniaków została  _________________
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Musiałek
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:53 Temat postu: |
|
|
tak zakla znam tego szceniaka i jego historię  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 18:55 Temat postu: |
|
|
No ja historii nie słyszałam, tyle co ze strony. No cóż, kwestia gustu
Ja osobiście najbardziej lubie bardzo ciemne czekolady, ajsne nie wchodzą w grę Więc nie mam tego problemu  _________________
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iga

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 20:30 Temat postu: |
|
|
Tyle ze on ma nos typowo czarny
Ale ja nie znam historii;) To może ktoś opowiedzieć  _________________ Iga, Flesz, Janis & Trecz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iga

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 20:36 Temat postu: |
|
|
A tak wogóle to o innym kolorze niesteandardowym - żółtym. Czasami też trudno rozpoznac czy pies jest rudy, czy żółty. Choć żółty mi sie podoba i szczerze, to szkoda że jest niestandardowy;) _________________ Iga, Flesz, Janis & Trecz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 21:05 Temat postu: |
|
|
No pewnie że ma czarny ros, bo jest black tri dilute.
Żółty z tego co się orientuje (a nie wiem na ile ja się orientuję, bo nie abrdzo się interesuje kolorami, które praktycznie nie wystepują u rasowych owczarków) nie występuje już u rasowych ozików, tylko u mieszanek z oldami etc. _________________
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iga

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 22:38 Temat postu: |
|
|
| aussie_zmz napisał: | | No pewnie że ma czarny ros, bo jest black tri dilute. |
Ale Choco nie ma tak zupełnie czarnego nosa, a jest black tri dilute
| Cytat: |
Żółty z tego co się orientuje (a nie wiem na ile ja się orientuję, bo nie abrdzo się interesuje kolorami, które praktycznie nie wystepują u rasowych owczarków) nie występuje już u rasowych ozików, tylko u mieszanek z oldami etc. |
Wydaje mi się że jednak są
 _________________ Iga, Flesz, Janis & Trecz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 22:41 Temat postu: |
|
|
Zdjęcia widziałam i tym bardziej trzymam się mojego zdania. Poczekamy na lepiej zorientowanych, to się dowiemy. _________________
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:17 Temat postu: |
|
|
| Lulla Luck napisał: | | aussie_zmz napisał: | | No pewnie że ma czarny ros, bo jest black tri dilute. |
Ale Choco nie ma tak zupełnie czarnego nosa, a jest black tri dilute
|
I co chcesz przez to powiedzieć Iga?  _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:23 Temat postu: |
|
|
| Lulla Luck napisał: | | aussie_zmz napisał: | | Żółty z tego co się orientuje (a nie wiem na ile ja się orientuję, bo nie abrdzo się interesuje kolorami, które praktycznie nie wystepują u rasowych owczarków) nie występuje już u rasowych ozików, tylko u mieszanek z oldami etc. |
Wydaje mi się że jednak są
 |
Przedstawione psy są recesywnymi żółtymi (czyli ee), więc Iga ma rację - mogą występować u rasowych aussików. Natomiast przypuszczam, że u rasowych aussie wspólcześnie prawie napewno nie ma śniadych - jest to umaszczenie dominujące do podpalanego, teoretycznie mogłoby się "ukryć" tylko "pod" dominującym bikolorem - być może bywa tak baardzo rzadko w jakichś liniach working. Ale ja przypuszczam, że spotykane śniade aussiki są krzyżówkami z bliskim kuzynem English Shepherdem - a może nawet i rasowymi shepherdami, które ktoś źle ocenił w rescue W tej rasie też czasami (rzadziej niż u aussie) zdarzają się NBT! _________________ Ula, Lava & Suvi
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:26 Temat postu: |
|
|
Swoją drogą zadziwia mnie ten pierwszy merle - na rudym nie powinno być widac merlingu.... ale może to nie merling tylko biała łatka? Tylko, że rodzaj wzoru wskazuje na merling... _________________ Ula, Lava & Suvi
|
| Powrót do góry |
|
 |
stereo

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:33 Temat postu: |
|
|
To jest merlak.
http://www.ashgi.org/color/yellow_aussies.htm
Autorka dokładnie to opisuje.
A w tym drugim mi się bardzo nie podobają uszy. Jak u laba... _________________ Pozdrawiamy
Karolina, Negra i Java |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 23:33 Temat postu: |
|
|
|
|