Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Malami

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 21:56 Temat postu: uwaga kleszcze |
|
|
Uwaga. W sobote wyrwalam kleszcza Bazylowi. Dzis popoludniu wyladowal z goraczka u weta. Dostal antybiotyki i czekamy. Nie jest potwierdzone czy to babeszioza czy cos innego pokleszczowego, ale pomimo pogody nie sprzyjajacej kleszczom okazuje sie ze trzeba sie zabezpieczac. _________________ Marta, Łukasz i Bazyl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 21:56 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 22:13 Temat postu: |
|
|
Ojej Trzymam kciuki za zdrowie Bazyla.
Ale że teraz kleszcze!  _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Malami

|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 22:20 Temat postu: |
|
|
Dzieki. Mamy nadzieje ze to nic powaznego i szybko minie.
Chlopcy chodza na spacer na łąke, widocznie tam musial zlapac. _________________ Marta, Łukasz i Bazyl |
|
Powrót do góry |
|
 |
bodzia78

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 08:08 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie -nic dziwnego że są kleszcze. Wystarczy 5 dni z temperatura ok 5 st C i już robactwo się rozpełza.
Ja zmieniłam preventic'i od razu jak było kilkudniowe ocieplenie. Nawet weterynarze się ze mnie śmieli - tydzień później do lecznicy przybył pierwszy pies z babesiozą. Przestali się śmiać.
W efekcie (tak się złożyło ze względu na długie (4miesięczne) działanie - cały rok stosujemy p/kleszczowy mix. _________________ SYNDROM STRUSIA :d
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka ZQ

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 11:49 Temat postu: |
|
|
dwa tygodnie temu znaleźliśmy kleszcza na człowieku, wczoraj na psie...
mam nadzieję, że skończy się bez sensacji... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Malami

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:46 Temat postu: |
|
|
Z Bazylem troche lepiej Zaczal troche jesc i orzywil sie. Nie mam pewnosci czy to co dolega Bazylowi jest efektem kleszcza, ale z tego doswiadczenia wyciagniemy wnioski i bedziemy stosowac srodki przeciw klesczom caly rok. _________________ Marta, Łukasz i Bazyl |
|
Powrót do góry |
|
 |
bonsai_88
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 16:41 Temat postu: |
|
|
A znacie coś ZIOŁOWEGO, dobrego na kleszcze? Niestety z powodów prywatnych niczego chemicznego na psy nie nałożę
Ps. Malami cieszę się, że Bazyl ma sie lepiej, ale.... ożywił.... OŻYWIŁ. Bo w pierwszej chwili nie byłam pewna co zrobił  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulla

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 20:38 Temat postu: |
|
|
oj to dobrze że Bazyl się lepiej czuje mam nadzieję że szybko się mu polepszy  _________________
Pozdrawiamy
Paula i Boni |
|
Powrót do góry |
|
 |
Renata

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 21:54 Temat postu: |
|
|
bonsai_88 napisał: | A znacie coś ZIOŁOWEGO, dobrego na kleszcze? Niestety z powodów prywatnych niczego chemicznego na psy nie nałożę |
Są specjalne pastylki z czosnkiem i cebula. Wiem, że czosnku ponoć psy jeść nie powinny, ale pastylki kleszcze zniechęcają. _________________ Renata, Rudi & Wiewiór ['] |
|
Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 22:37 Temat postu: |
|
|
A powody prywatne sa powodami natury medycznej? Bo jesli nie, to ja jednak zdrowie psow stawialabym nad prywatne pobudki  _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
Powrót do góry |
|
 |
asher

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 09:53 Temat postu: |
|
|
Jest jeszcze, dośc skuteczna, metoda mechaniczna - codzienne DOKŁADNE przeglądanie skóry psa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka ZQ

|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 12:04 Temat postu: |
|
|
asher napisał: | Jest jeszcze, dośc skuteczna, metoda mechaniczna - codzienne DOKŁADNE przeglądanie skóry psa  |
jeśli nie dopisze nam szczęście to nawet dokładne przeglądanie nie pomoże... |
|
Powrót do góry |
|
 |
bonsai_88
|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 18:30 Temat postu: |
|
|
Zmz niestety tak.. mam dziecko z silną alergią na chemię . Mały już raz był w takim stanie, że trzeba było mu sterydy podawać - miał zaledwie 3 miesiące [umycie podłogi zwykłym płynem wystarczyło].
Teraz prędzej będę ryzykować chorobą psiaków niż zdrowiem dziecka [niestety - sterydy pomagają, ale mogą szkodzić na inne organy].
Niewielkie ilości czosnku dziewczyny dostają w papce warzywno-owocowej [są na BARFie].
asher nawet forma larwalna [niewidoczna w sierści - jeśli dobrze pamiętam ma 1-2 mm] może przenosić babeszjozę ... rzadko, bo rzadko, ale też się zdarza |
|
Powrót do góry |
|
 |
asher

|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 15:39 Temat postu: |
|
|
bonsai_88 napisał: | asher nawet forma larwalna [niewidoczna w sierści - jeśli dobrze pamiętam ma 1-2 mm] może przenosić babeszjozę ... rzadko, bo rzadko, ale też się zdarza | Ale przecież nie zarazi nią psa, dopóki się nie wgryzie i trochę tak nie posiedzi (producenci antykleszcozwych specyfików przyjmują 48 godzin). A jak się wgryzie, to już da się ją zobaczyć albo wyczuć
Moim zdaniem przepatrywanie psiej skóry codziennie, milimetr po milimetrze to najskuteczniejsza metoda. Tylko strasznie upierdliwa i dlatego użwyam chemii  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bonsai_88
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 15:51 Temat postu: |
|
|
asher ja nie mówię o dorosłym kleszczu, który przed opiciem się jest mały tylko o larwie. Ona nie osiąga takich rozmiarów, a też się wgryza i też może zarazić [chociaż to są dużo rzadsze przypadki].
Swoją drogą to co widzimy to są tylko samice kleszczy. Samce nie mają tak rozciągliwego odwłoku |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 15:51 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |