|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Musiałek
|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 11:32 Temat postu: |
|
|
| AnYya napisał: | | Cytat: | | Paskudne i bez sensu. Robienie z psa pracującego-psa do towarzystwa kroju papilona czy pekińczyka, a fuj! |
A ja wyrażę mniej popularny pogląd, że taka mieszanka wcale zła nie jest, ba, nawet jest świetnym pomysłem. Taka paniusia nie mająca pojęcia o wychowaniu psa a chcąca kupić sobie pieseczka do towarzystwa i przytulania, której jednocześnie strasznie podobają się niebieskie oczka i merling niech kupi sobie taką papillonową mieszankę! Chyba lepsze to niż gdyby sprawiła sobie prawdziwego ozika...
Mówicie, że to utrata użytkowości itp. no ale psy do towarzystwa jak najbardziej mają w dzisiejszych czasach rację bytu, nawet śmiałabym rzec, że większą, niż psy użytkowe, gdyż zwyczajnie jest większe zapotrzebowanie na nie. I uważam, że takie miksy mimo wszystko są robione "po coś" (choć niektórym może się to niepodobać) -po prostu do towarzystwa! Nie musi w tym być jakiegoś wyższego celu...
I chyba mniejszym złem jest tworzenie takiej mieszanki, niż selekcja ozików na "łagodniejszy" temperament, by lepiej sprzedawały się jako grzeczne pieski na kanapę. |
owczarek szetlandzki - szeltie - od 33 do 39,5 cm w kłebie - futro, swego rodzaju użytkowość, śniade, czarne trikolory i bi oraz merle z niebieściutkimi oczkami
już jest nie trzeba tworzyc  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 11:32 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
asia_2109

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 09:36 Temat postu: |
|
|
i mi się wydaje, że - co za dużo, to nie zdrowo! _________________ Asia, Coffee&Nestea
_______________________________________ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Donata Gość
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 11:22 Temat postu: |
|
|
Ej!
Ja się z Wami nie zgadzam. Piszecie o wzroście i futrze, a gdzie jest wzmianka o charakterze. Charaktery szetlandów bardzo różnią się od aussie i wcale nie są ani odrobinkę podobne.
Gdyby ktoś zapytał mnie o wybór psa pod katem charakteru, to z pewnością wybrałabym mini ausie, a nie szetlanda. W swojej hodowli szetlandów staram się, aby charakter szetlanda był prawidłowy, ale to nie nie jest taka prosta sprawa, jakby się to niektórym wydawało. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 12:41 Temat postu: |
|
|
Ale sęk w tym, że wcale nie koniecznie mini-aussie mają charaktery takie jak aussie. (A juz toy to w ogóle wg mnie ma b. niewiele z pastuszka). Znajomy sędzia sędziował kiedyś mini aussie w USA i mówił, że dużo było agresywnych ze strachu. To prawda, że wiele sheltie jest lękliwych, ale przynajmniej nie próbują gryźć...
Mi osobiście podobają się niektóre mini aussie, te bez cech karłowatości. Toy to już zupełnie nie, ale jak mówię, podejrzewam, że aussika w nich w ogóle niewiele a osobiście nie lubię psów minaturowych z jabłkowatymi głowami i wyłupiastymi oczami...  _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Donata Gość
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 14:44 Temat postu: |
|
|
Masz rację, ale gdyby mini i toye były czystymi miniaturami i byłyby zatwierdzone przez odpowiedni związek, to myślę, że hodowcy bardziej by się przyłożyli do wyhodowania odpowiednich charakterów. A tak to jest totalny bałagan.
Ja często się zastanawiam, dlaczego niektóre rasy mają kilka rozmiarów, a inne tylko jeden. Od czego to zależy? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sasha

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
zmz

|
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 14:39 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy w MASCA jest rozroznienie, ale mozesz znalezc takie mini majace 43cm, i takie, ktore maja kolo 30 no i aussika to one nie przypominają  _________________
Żaklina, Surikon, Soczek oraz Dżemor
Żwirosław (') |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Donata Gość
|
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 14:48 Temat postu: |
|
|
| zmz napisał: | Nie wiem, czy w MASCA jest rozroznienie, ale mozesz znalezc takie mini majace 43cm, i takie, ktore maja kolo 30 no i aussika to one nie przypominają  |
Wielka szkoda, że tak jest w przypadku aussie.
Pudle (od królewskiego po toya) ich nie można pomylić z inną rasą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 14:48 Temat postu: |
|
|
|
|