|
owczarki australijskie - aussies - australian shepherds

|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
suche

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 14:43 Temat postu: |
|
|
| Amulinka napisał: |
Generalnie to widać, że w Polsce coraz częściej sędziowie zaczynają używać innych ocen niż dosk. I dobrze! |
A co jest w tym takiego dobrego? Że będzie jeszcze większa selekcja tylko i wyłącznie na wygląd?
Jak pies ma jakieś poważne wady ( np postawy) to rozumiem obniżanie oceny, ale gorzej gdy super pracujący pies o niezbyt dobrych kątach, delikatnej głowie, zrzucający futro na lato itp będzie miał problemy ze zdobyciem tytułu reproduktora  _________________ Pozdrawiam,
Basia, Kacperkowaty, Ashka i Reba
"Form Follows function"
Ashqueen-Australian Shepherds for sport and work |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 14:43 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sigrid
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 14:46 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | A co jest w tym takiego dobrego? Że będzie jeszcze większa selekcja tylko i wyłącznie na wygląd?
Jak pies ma jakieś poważne wady ( np postawy) to rozumiem obniżanie oceny, ale gorzej gdy super pracujący pies o niezbyt dobrych kątach, delikatnej głowie, zrzucający futro na lato itp będzie miał problemy ze zdobyciem tytułu reproduktora Confused |
ja najbardziej bym się ucieszyła, jakby sędziowie zapoznali się ze wzorcem, zwłaszcza z fragmentem o "średnim typie" i "umiarkowanej szacie", i by przestali dyskryminować psy na podstawie obfitości włosa. Byłam na 3 wystawach, na 2 sędziowie powiedzieli mi, że dostaje 2 lokate, bo bez włosa już bym wolała usłyszeć, że drugi, bo ruch kiepski, albo charakter nie taki  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czekolada

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 14:48 Temat postu: |
|
|
Ja też uważam, że to dobrze, że jest coraz więcej ocen bdb i db, a nie tylko doskonałe. Także zgadzam się z Ulą. _________________ Iwona i Rica hodowla Od Braci Grimm
nasza galeryjka
http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=1382&start=0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 15:01 Temat postu: |
|
|
"Ocena „BARDZO DOBRA” (BDB) może zostać przyznana jedynie psu, który posiada typowe cechy rasy i ma zachowane proporcje oraz jest we właściwej kondycji. Nieliczne, drobne błędy mogą być tolerowane, o ile nie dotyczą budowy psa. Ta ocena może być przyznana jedynie psu wysokiej klasy."
Myślę, że nie ma co traktować ocen niższych niż doskonała jako dramatu. Ten opis jest przecież bardzo pozytywny.
Inna sprawa, że polscy sędziowie zdewaluowali ocenę doskonałą, używając jej zbyt pochopnie...
Nie uważam też, aby w naszym kraju nie udało się komukolwiek zrobić uprawnień reproduktorskich  _________________ Klaudia
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
myriad

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 15:06 Temat postu: |
|
|
| Cloudy napisał: | Nie uważam też, aby w naszym kraju nie udało się komukolwiek zrobić uprawnień reproduktorskich  |
No co TY?
Myslisz, ze pies ktorym ja pokrylam Ume dostalby uprawnienia reproduktora w Polsce?
A pies ktorym kryje Aganiok?
A zakladajac, ze Bailey mialby swietlany charakter i chcialabym go rozmnazac, to by zrobil? Nie chce go rozmnazac, bo jest swirem, ale eksterierowo jest to dosc poprawny pies w umiarkowanym typie. Jesli masz ochote i lubisz wystawiac, to zapraszam do podjecia wyzwania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sigrid
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 15:07 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Myślę, że nie ma co traktować ocen niższych niż doskonała jako dramatu. Ten opis jest przecież bardzo pozytywny. |
ale przeciez nikt nie mówi, że ocena bdb to dyskryminacja i powód do podcięcia sobie żył ja miałam na myśli tylko tyle, że to fajnie, że nie wszystkie psy od lewej do prawej są doskonałe, ale też to, że te bdb są przyznawane praktycznie tylko psom z lżejszą budową i mniejszym ofutrzeniem, a niekoniecznie gorszym fizycznie i psychicznie, od tych, co dostają doskonałe. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amulinka

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 15:10 Temat postu: |
|
|
| suche napisał: | | Amulinka napisał: |
Generalnie to widać, że w Polsce coraz częściej sędziowie zaczynają używać innych ocen niż dosk. I dobrze! |
A co jest w tym takiego dobrego? Że będzie jeszcze większa selekcja tylko i wyłącznie na wygląd?
Jak pies ma jakieś poważne wady ( np postawy) to rozumiem obniżanie oceny, ale gorzej gdy super pracujący pies o niezbyt dobrych kątach, delikatnej głowie, zrzucający futro na lato itp będzie miał problemy ze zdobyciem tytułu reproduktora  |
A to jest zupełnie inna kwestia.
Ponieważ odbiega to od tematu, założyłam osobny wątek: http://aussie.phorum.pl/viewtopic.php?t=1925
| Cloudy napisał: | Nie uważam też, aby w naszym kraju nie udało się komukolwiek zrobić uprawnień reproduktorskich  |
A jednak... Szczególnie w ONkach jest to praktycznie nie do zrobienia a i w BC znane są takie przypadki. _________________ Ula, Lava & Suvi
Ami [*] Choco [*] Asti [*]
Ostatnio zmieniony przez Amulinka dnia Pon Wrz 13, 2010 15:19, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sigrid
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 15:16 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | A zakladajac, ze Bailey mialby swietlany charakter i chcialabym go rozmnazac, to by zrobil? |
ja myślę, że przy obecnej formie oceniania aussie na wystawach powinnaś się cieszyć i kupić szampana jakby dostał bdb...  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dzynks

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 15:25 Temat postu: |
|
|
Tak samo jak wiele osob mowilo, ze duzo by dalo by zobaczyc mine sedziego oceniajacego Kaidena na ringu wystawowym  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 17:10 Temat postu: |
|
|
| myriad napisał: | | Cloudy napisał: | Nie uważam też, aby w naszym kraju nie udało się komukolwiek zrobić uprawnień reproduktorskich  |
No co TY?
Myslisz, ze pies ktorym ja pokrylam Ume dostalby uprawnienia reproduktora w Polsce?
A pies ktorym kryje Aganiok?
A zakladajac, ze Bailey mialby swietlany charakter i chcialabym go rozmnazac, to by zrobil? Nie chce go rozmnazac, bo jest swirem, ale eksterierowo jest to dosc poprawny pies w umiarkowanym typie. Jesli masz ochote i lubisz wystawiac, to zapraszam do podjecia wyzwania. |
No to może mam złe doświadczenia z innej rasy, za dużo kwiatków widziałam
Rozumiem, jeśli chodzi o BARDZO liczne rasy: yorki, ONy, itp.
Ale aussies są przecież mniej liczne niż dogi.
I choć może różnice w eksterierze są faktycznie bardziej spektakularne, to wierzcie, że dogi też mają swoje bieguny wyglądu.
Naprawdę, nie znam doga, który nie mógłby w PL zrobić uprawnień (jeśli ma jajka i wszystkie zęby)
Ba, robią championaty.
Jedna mała doskonała na mało popularnej międzynarodówce... ?
Co do Baileya: lubię wystawiać, ale na razie umiem tylko dogi (ale tu nie mówimy o handlingu w ogóle) _________________ Klaudia
Ostatnio zmieniony przez Cloudy dnia Pon Wrz 13, 2010 18:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ulinka

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 17:37 Temat postu: |
|
|
Gratuluję wszystkim futerkom i tym z oceną doskonałą i tym z bdb.! W poruszonym temacie się nie wypowiadam, bo...... zupełnie się na tym nie znam  _________________ Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies...
["Samotność w sieci" J.W.]
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cloudy

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 18:32 Temat postu: |
|
|
Ulu, mam Castiela tylko takiego, niestety przespałam prezentację w ruchu:
Jaki jest duży i mocny!
i jeszcze jedna Kendi
i Tiff:
(poprawiłam link  _________________ Klaudia
Ostatnio zmieniony przez Cloudy dnia Pon Wrz 13, 2010 21:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czekolada

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
asher

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 19:48 Temat postu: |
|
|
Justyna, ja myślę, że Baileyowi wyjeździłabyś te 3 doskonałe, a jakbyś natapirowała, nalakierowała to i wniosek na Ch.PL mógłby się trafić
Z ONami to inna sprawa, są bardzo liczne, mają wyspecjalizowanych sędziów, a i środowisko jest, hmmm... dość specyficzne...
Ludwika (AT) kojarzysz, prawda? Niedawno miał swój wystawowy debiut i bardzo ładnie mu poszło, choć do wypasionego "szołka" mu daleeeeko. Z tego co słyszałam od osoby z obsługi ringu, sedzinę ujął przede wszystkim fantastycznym ruchem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suche

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 20:31 Temat postu: |
|
|
No mi się z Ash nie udało dosk. dostać, więc chyba nie jest tak łatwo. A suka jest dosyć duża i mocna i na pewno poprawnie zbudowana, choć nie mam najmniejszych złudzeń, że Ch nigdy nie będzie  _________________ Pozdrawiam,
Basia, Kacperkowaty, Ashka i Reba
"Form Follows function"
Ashqueen-Australian Shepherds for sport and work |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 20:31 Temat postu: |
|
|